Help for English

doubtlessly?

 

Dobrý den, chci se zeptat, zda se v angličtině používá výraz ,,doubtlessly´´ ve významu ,,nesporně´´. V OALDu je sice napsáno, že ,,doubtlessly´´ je méně frekventované, a tudíž se použít dá, ale v testech CAE jsou uvedeny pouze dvě možnosti – ,,undoubtedly´´ a ,,doubtless´´. Uznali by mi to, kdybych se hájil slovníkem? Děkuji

No ono jde hlavně o to, že Vás do těch testů nenechají nakouknout, natož vznést nějaké námitky.

používá se undoubtedly, se slovníkem se dá uhájit tolik věcí, že by koukal i rodilej mluvčí, tím bych se moc neoháněl

huey: přesně jak říká hoofi. Doubtless má stejný význam jako undoubtedly

mimochodom pozor, lebo ked su korektne 2 veci, tak v testoch „spravnou“ je ta, ktora sa castejsie pouziva. Ide totiz o „Use of English“, cize o to, co sa castejsie pouziva, nie, co vsetko sa tam da narvat…

No, než se tu budeme o něčem dohadovat, je potřeba vidět kontext, větu, či kus cvičení kde to je.

To, že doubtless a undoubtedly mají stejný význam je samozřejmě nesporné, ale jde o to, jestli lze v tomto významu použít i ,,doubtlessly".
Célá věta: ,,Nevertheless, Freud......(doubt) made a major contribution to twentieth-century thought and many useful insights into psychological processes have been gained through his work."

huey: ve slovnících se najde ledacos. A „doubtlessly“ je rozhodně krajní případ, který, pokud se vůbec používá, tak naprosto minimálně.
V Britském národním korpusu se objevuje pouze 9× – a například „undoubtedly“ má 2343 occurences, „doubtless“ 844. A myslím že toto je daleko průkaznější než nějaký slovník, který leckdy obsahuje všechna myslitelná i nemyslitelná slo­va

souhlasím s Dipsikem i s klíčem k tomu vašemu cvičení. DOUBTLESS (formální) nebo UNDOUBTEDLY (normální).

Udivuje mě ale, že to OALD uvádí jako jednu z variant. V ostatních slovnících (Cambridge, Longman, Macmillan a Merriam-Webster) to neuvádí vůbec jako možnost. Každý slovník je založený na trochu jiném korpusu a očividně to někde vyštrachali jen v Oxfordu. Myslím, že to tam skutečně nemá co dělat.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.