Help for English

světelný meč

 

Jsem velkým milovníkem Star Wars a už dlouhou dobu si lámu hlau nad tím, proč se light saber překládá jako světelný meč, když saber je šavle, respektive proč je to v originále označováno jako šavle (saber) když jsou to opravdu meče (swords). :?:
8-)
máte nějaké vysvětlení?

Já ten seriál neznám a ani nevím nic o té šavli, ale řekl bych, že se prostě meč hodí lépe a proto ho použili i když podle překladu to je šavle. Přeci jenom většina lidí asi ani neví jaký je mezi tím rozdíl a sama používá spíš to slovo meč.

Pildo, ty neznáš Hvězdné války????

freebeast: To samé jsem si už říkal hodněkrát, proč to tak Lucas vymyslel.

Marek Vít:
že to existuje samozřejmě vím, ale nikdy jsem to neviděl. Třeba se k tomu někdy dostanu, dřív jsem sci-fi moc nesledoval. :)

Pilda: to bys měl rychle napravit, protože za pár roků to už nebude sci-fi 8-)

No, myslím, že STAR WARS mají se sci-fi společný snad jen ten vesmír… :-)

Myslím, že na cestování mezi hvězdami nebo třeba časem si počkáme „trošku“ déle než jenom pár roků. Ale bylo by to fajn se toho dožít. :)

Nedávno jsem viděl super dokument o nějakém sci-fi seriálu (tuším Hvězdná brána), ale nebyl dokument o natáčení, historii, nebo tak něco, ale o tom kolik těch zdánlivě nemožný věcí je ve skutečnosti teoreticky možné vzhledem k fyzikálním zákonům.

To mě na ty sci-fi seriály docela navnadilo. :)

No je to jen muj soukromi nazor :-), ale mozna autor vychazel z toho, ze mece se prestali pouzivat cca v dobe, kdy se zacali pouzivat strelne zbrane a z mecu v podstate vyvinuly savle – lehci, praktictejsi. Takze kdyz to budeme brat z tohohle hlediska tak se bude asi opravdu jednat o savli, ale ceskemu prekladu se proste vic libil mec tak to prelozili jako mec. Asi je k tomu vedlo to, ze u nas je predstava savle, ze je zahnuta. Ale kdysi jsem narazila i na obrazky, kde savle byly i rovne, oboustranne s rukojeti uprostred a kdyz se nad tim ted zpetne zamyslim tak to bylo light saberu hodne podobne.

to Pilda: Ja jsem te rikala, ze by jsi si mel doplnit vzdelani :-) Neznalost SW a SG neomlouva. :-D

A co známý sci-fi film Contact od Carla Sagana? Každou chvilku o něm čtu dokonce i v knížkách o astronomii. Je to fajn film. Docela mi toho dost dal. No není divu, když ho napsal sám Carl Sagan. :-)

…The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together.

Use the Force Pilda :-D

TO LionessCZ: Souhlasím, skvělá hexalogie Lucase a skvělý seriál, viděla jsi už SG Universe? Mně se to už moc nelíbí, první trojdíl mi připomínal ve všem Atlantis, přišli bez možnosti návratu, celá loď se postupně rozbíjela, málem umřeli, nakonec to zvládli…v průběhu dílů pár momentů fajn bylo, ale nakonec ten desátý díl mne uplně upoutal a hned jsem tvůrce proklel, jelikož pokračování bude až někdy za měsíc!

uff, to kolko „Star“ filmov existuje? Star gate, Star trek, Star wars… poradte, co mam pozriet, ako prve?

Jesus Christ SuperSTAR

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.