Help for English

Otázka pro Marka Víta

 

Dobrý den,

když jsem četla článek Rozhovor s Markem Vítem, dozvěděla jsem se, že umíte také španělsky. Chtěla jsem se vás proto zeptat, jestli jste se tento jazyk také naučil (jako angličtinu) sám, anebo jste chodil někam na kurz. Španělština se mi vždycky velmi líbila a ráda bych se jí naučila. Neřekl byste mi prosím jak jste se jí učil (jaké učebnice atd.)??
Moc děkuji, s pozdravem Martina Boková
PS: Vaše stránky jsou naprosto perfektní

No, španělštinu jsem se učil asi šest semestrů na VŠ, ale nebyl na to čas jako na AJ. Prostě angličtina měla a má vždy u mě přednost.

Rozhodně nejsem ten člověk, který by Vám měl radit. Zavítejte na náš web spanelstina-zdarma.cz a zkuste to tam. :-)

Dobrý den pane Marku,
prosím potřebuju nutně (záchrana života)cca 4 stránky : obsah+rozbor nějaké dostupné angl./amer. knížky. Prosím poraďte mi, na jaké web. stránce (kromě www.seminárky) to mohu najít. V angličtině. Díky. :-)

Myslím, že to klidně nemusela být „otázka pro Marka Víta“. Nevím, abych řekl pravdu, podobné stránky nevyhledávám.

Tak díky. Nemyslím, že byste je vyhledával, to určitě nemáte zapotřebí, jen jsem chtěla poradit.

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu ohledně anglických textů.. slyšel jsem že u textů do písní se až tolik nehledí na pravidla pravopisu, ale jak poznám co si můžu dovolit a co už bude znít směšně nebo úplně změní význam? jeden příklad: chtěl bych napsat: „něco na tom je, jak říká jedno pořekadlo“ – „something's on it, as says one word..“ a právě ta druhá půlka je zřejmě špatně poskládaná a lépe se to zpívá.. co si o tom myslíte?

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli neznáte původ anglického slova otrok (slave), prý vzniklo ze slova Slav (Slovan)? A prý v tom máme prsty my – Češi. Za Boleslava I. se zde obchodovalo s otroky.

no, ne nutně my Češi ale tak nějak to je. Toto říká Merriam Webster:

from Medieval Latin sclavus, from Sclavus Slavic; from the frequent enslavement of Slavs in central Europe during the early Middle Ages

Sice nejsem Marek, ale původ slova SLAVE se dá snadno vygooglit:

http://www.answers.com/topic/slave

Edit:

No byl jsi rychlejší :)

A co já? :)

u textů se rozhodně na gramatiku apravopis hledí. Viz např. můj článek „Učíme se s hudbou“. Nikdo by nemohl vypustit do světa píseň, která by byla špatně.

Mohou si dovolit hovorovou nespisovnou angličtinu, ale i ta musí být správně podle pravidel hovorové angličtiny. Váš překlad je prostě nesprávný a rozhodně to do písně nedávejte.

dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč mi od určité doby nejde přehrávání zvuku při učení slovíček. Kdysi mi to šlo perfektně. Nevím, kde je problém? Snad ne na mém „přijímači“. :-(

parmova:
myslíte zde na webu? Máte nainstalovaný flash player? Pokud ne, tak ho nainstalujte.

určitě bude na vašem přijímači. Zkuste přeinstalovat flash player, jak radí Pilda.

Moc děkuji za radu, pomohlo to a už to zase funguje. :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.