Help for English

jít spát

Já vím…všude říkají go to bed, ale dost často se setkávám s go to sleep…Můžete mi to osvětlit?
Díky

GO TO BED – jít spát, jít si lehnout, jít do postele
GO TO SLEEP = usnout

Jaký je prosím, rozdíl mezi GO TO SLEEP a FALL ASLEEP?
Díky moc.

malý, GO TO SLEEP se dá např. použít v rozkaz. větě – už spěte – go to sleep. FALL ASLEEP se tak použít nedá.

Aha, takže můžu obojím způsobem přeložit větu? -
Taky vždycky usínáš před televizí?

– Do you always go to sleep in front of the television, too?
- Do you always fall asleep in front of the television, too?

A ještě – je opravdu chyba, když řeknu? -
Děti spí. – Children are sleeping.
Četl jsem, že se to nemá používat, pouze Children are asleep.
A pokud použiji tu první možnost, co tím vlastně vyjádřím, proč je to špatně?

Díky moc.

Ne, THEY ARE SLEEPING = THEY ARE ASLEEP – je to to samé, ale ta verze s ASLEEP je častější, především v britské neformální angličtině.

Když člověk jen tak usne, najednou, používá se FALL ASLEEP. Mezi tím GO TO SLEEP a FALL ASLEEP je droboučký rozdíl, přemýšlím, jak ho nejlépe vysvětlit…

asi bych FALL ASLEEP použil pro ten moment, kdy člověk usne
GO TO SLEEP bych použil, kdybyb nebyl ten okamžik důležitý, důležité by bylo, aby prostě spal.

Proto rozkaz: go to sleep – už spi (nikomu přece nemůžu přikázat, aby to udělal teď…)
I like to read befor I go to sleep – rád si čtu předtím, než usnu, před spaním.

Ale: I wanted to wait for you but I fell asleep – najednou se to stalo, člověk usnul
Please don't fall asleep – prosím, neusínej

No, určitě by se to dalo někdy zaměnit, ale většinou ne.

No teda, Marku, hrozně Vám děkuju za skvělou odpověď, tak jako vždycky. Vy, kdybyste všechny svoje vědomosti shrnul do nějaké knížky s Vaší příslovečnou schopností vše jednoduše vysvětlit, musela by se stát bestsellerem!!!

A jak je to s be awake a be up prosím?

Podle mě
- BE AWAKE – být vzhůru, ale ještě stále ležet v posteli
- BE UP – být vzhůru, ale už na nohách

přesně tak.

BE UP – člověk není v posteli.
BE AWAKE – člověk nespí

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.