Help for English

psací písmo

 

Přeji pěkný večer,

ráda bych se zeptala, jestli se v UK či v USA, Kanadě …, učí děti psát ve škole psacím písmem (nebo zda ho i např. dospělí používají). Na hodině angličtiny jsme diskutovali o tom, že jsou v ČR tendence, aby se již psacím nepsalo, v Německu to tak prý již funguje … a tak by mě (nás) zajímalo, zda někdo nemá tušení, jak tomu je v anglofonních zemích.

Děkuji za případnou odpověď

Co já vím, tak se opravdu psace v Anglii ani v Americe normálně neučí a když někoho vidim jak píše psace (v angl.) tak kroutim hlavou.

Děkuji za objasnění, myslela jsem si, že tomu tak bude :)

Jde o to že většina čechů má dost ‚vypsanou‘ ruku a to způsobuje nečitelnost pro cizince.

Docela zvláštní, nechtěl bych se tam třeba se svým dlouhým jménem podepisovat, tady napíšu první tři písmena psace a je to, tiskace bych musel všech 12. :-) … no celkově třeba výpisky ve škole bych si také nechtěl dělat tiskace. Svůj smysl psací písmo přeci jenom má a docela velký.

No, já se v zápalu své anglofilie a amerikanofilie naučil už na začátku střední školy psát všechno tiskacím. Průšvih byl,když mi u maturitní písemky z češtiny řekli, že to musí být napsané psacím písmem. Já úplně zapomněl, jak se některá píšou, např. velké S, velké L apod. :-)

já jsem psal maturitní písemku před týdnem a vždycky jsem napsal slovo na začátku věty, uvědomil jsem si, jak se píše velký psací takový a makový písmenko (ptž. normálně vždycky píšu počáteční písmenko velký tiskací a zbytek psací, divný co? :D) a až pak sem to přepisoval z tiskacího na psací ptž mi tam vždycky automaticky skočilo počáteční písmenko velký tiskací, jak sem na to zvyklej. A na velký psací „L“ jsem si taky nevzpomněl, jak se píše :-D

Kdysi jsem učila na prvním stupni a musela jsem se znova naučit psací abecedu a málem jsem z toho začala koktat :-) Na druhou stranu mi přijde, že se tiskace píše o něco pomaleji než psace, a konkrétně u rodilé mluvčí z NZ jsem si všimla, že píše tiskace, ale používá ligatury, takže jak píše vázaně, jde jí to rychleji.
a ad hrubmar: začátkem příštího školního roku startuje projekt nového písma Comenius Script a na asi 80 školách se bude tohle nové písmo učit v rámci pilotní fáze (Klasický MŠMT postup). Má varianty bez sklonu, se sklonem, bez ligatur a vázané. Takové kulaté a celkem pěkné písmo, malé Z a S je téměř jako tiskací. V podstatě jsou tam všechny vychytávky, kterými si my lenoši usnadňujeme ruční psaní, bez kterého se neobejdeme.

Mně zas paní učitelka na gymplu hned na začátku řekla, že pokud se chci učit anglinu tak na jejích hodinách budu psát tiskace a hotovo. Od tý doby automaticky píšu tiskace, pokud ale ovšem píšu na tabuli český překlad, tak ten psace.

tiskace/psace ? eh? :-D To zní blbě :-D Tiskací a psací, ne? :D
Jinak já píšu jak kdy :) Normálně psací, jinak takovým polohybridem :-D

to seqwence: jo, sorry :oops: (a to jsem učila češtinu).

tiskace a psace mi divný nepřijde, asi záleží na tom odkud člověk pochází…

Já teda psace a tiskace vidím dneska vůbec poprvé. Přijde mi to hodně zvláštní, protože jsem to takto nikdy neslyšel… :-)

Ne já nevím, google mi to našel, já jen říkám že to zní divně, třeba je to dobře :D

mně moravákovi to zní taky strašně, ale asi po peti minutach sem pochopil co tim basnik chtel rict :D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.