Help for English

only

Dobrý den,mám dotaz-snažila jsem se zjistit umístění slova only ve větě,a podle učebnic může být jak před hlavním slovesem-I only have two children,ale i před předmětem-I have only two children…Je jedna z verzí správnější?Jsou příslovce opravdu tak težká,co se týče jejich místa ve větě?Jsem z toho jelen..díky,Bibi

ONLY může být na normálním místě ve větě, tedy před významovým slovesem a NEBO homůžete umístit před slovo, ke kterému se vztahuje. Takže:
ONLY I HAVE TWO KIDS – jen já, nikdo jiný
I HAVE ONLY TWO KIDS – mám jen dvě a ne více

Dokonce může být i na konci:
I have two kids only.

Žádná není správnější, liší se pouze drobně důrazem, ale to nemusíte moc řešit, pokud jste teprve v procesu učení se angličtiny.

No zrovna já už bych to měla vědět stoprocentně,učím se na zkoušky CAE/CPE…jen jsem si nebyla jistá.děkuji mockrát za odpoveď,opět jste nezklamal…i touto formou děkuji za tyto stránky a pomoc…

Celkem hodně o ‚only‘ se dočtete v knize Practical English Usage na str. 372

Jojo, v PEU se dočtete všechno. Jestli ji ještě nemáte, alespoň víte, do čeho investovat.

A co (jaký větný člen) v následujících větách zdůrazňuje “only”?

I only have two kids. I have two kids only.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.