JAK se učit
rád říkám, že učit se mluvit v cizím jazyce studiem gramatiky je jako učit se řídit auto tím, jak ho opravit. mě osobně gramatika zpočátku jen mátla, tak jsem se naučil v angličtině číst a rozumět mluvenému projevu. když jsem angličtinu tak trochu „cítil“, začal jsem se věnovat gramatice a vyplnil (vyplňuji) „prázdná místa“ – slabiny. (toto by většinou byla rada polygotů). pointa je tedy v tom jak začít. každému vyhovuje něco jiného a ne každý by měl začínat gramatikou. já byl schopný číst marcela prousta v angličtině zhruba po roce studia (tím narážím na (mou) úspěšnost učení se kontextem z knih a poslechem oproti učení se gramatice – v počátku). malé děti také nepotřebují gramatiku k tomu, aby se naučili mluvit. nejtěžší je zjistit JAK se učit. zvládnout angličtinu na komunikační úrovni je otázkou několika měsíců. pokud se učíte několik let(?!), něco děláte špatně..!
Re: JAK se učit
Tento příměr přeci vůbec nefunguje. Vše má svá pravidla. Učit se pravidla jazyka je stejné jako učit se pravidla silničního provozu. Bez nich jezdit budete taky, ale každou chvíli někde narazíte a můžete si být jisti, že ve škole či u zkoušek s tím daleko nedojdete.
Bez gramatiky to nejde, ale stejně tak to nejde bez slovní zásoby, výslovnosti atd. Jsou to jazykové prostředky, bez kterých se neobejdete. Na komunikativní úrovnis e sice naučíte i bez gramatiky, ale k čemu to potom vypadá? Přece nechcete neustále před ostatními znít jako tataři?