Help for English

Conspiracy / conspiration

 

Dobrý deň. Mám otázku: sú obe tieto slová správne? V oxfordskom slovníku je iba conspiracy, ale conspiration uvádzajú slovníky thefreedictio­nary.com a Merriam-Webster, ale neviem, či sú dôveryhodné.

no, thefreedictionary a meriam webster jsou slovníky pro rodilé mluvčí, obsahují VŠE, vedle sebe to používané i to hooodně okrajové. Vy jako student nemáte šanci poznat, co je to a co ono. Tyto slovníky lze používal max. tak, že nutně potřebujete vědět, co něco znamená, NE VŠAK K UČENÍ. K tomu jsou studijní slovníky. A když to tam není, není potřeba se to učit, ani to řešit.

Rozumiem, ale nesúhlasil by som s tým, že by sa to nemalo riešiť, pretože to spôsobí umelé “zahmlievanie” faktov, o ktorých tvrdíme, že sú iné ako sú v skutočnosti. Ak tvrdíme, že také slovo neexistuje, aj keď jeho použitie je zrejme skoro nulové, potom klameme, nie?

Každopádne, očividne rozdiel existuje len vo frekvencii používania.

Ne, opravdu jde o to, že něco může být v dnešní angličtině už mimo, např. použití DESPITE OF, co podle některých těch maxi slovníků pro rodilce existuje, ale učebnice a studijní slovníky říkají, že je to ŠPATNĚ.

Je jedna věc vědět, co nějaké slovo znamená, slovo, které se třeba používalo nebo se používalo jen v nějakém specifickém kontextu, a druhá věc je, abyste si potom lámal hlavu nad tím, jaký je v tom rozdíl.

Moderní slovníky jsou založeny na KORPUSECH, tedy ohromných databází psaného a mluveného jazyka, který je považován za správný. Když potom něco v korpusech je, slovníky to mají. Když to tam není, slovníky to nemají.

Student by ty okrajové věci neměl řešit z několika důvodů. Hlavní je, že když potom použije něco neobvyklého a okrajového, bude to prostě považováno za další jeho cizineckou jazykovou chybu.

Dále, vaše slovo CONSPIRATION není ani v Oxfordu, ani Cambridge, ani Macmillan, ani Longman and Merriam Webster (tedy mluvím o studijních slovnících). To o slovíčku něco vypovídá. Říkáte, že jde o frekvenci, tedy vlastně ano. CONSPIRACY je zcela běžné slovo. CONSPIRATION má frekvenci pravděpodobně téměř nulovou. V dnešní angličtině pravděpodobně 100:0.

Z jakého důvodu vlastně používáte slovník thefreedictionary? Přijde Vám kvalitní? Vždyť ty kvalitní slovníky (těch pět zmiňovaných) jsou na webu online zdarma a tam se o slovu dovíte všechno podstatné. Což Vám the freedictionary rozhodně nenabízí.

Samozřejmě tvrdit, že něco v jazyce ‘neexistuje’ je vždycky problém a skoro nikdy to neplatí. Existuje skoro vše. Cílem studia ale není umět toto VŠE a nebo se tím vůbec zabývat.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.