Help for English

Opisy způsobových sloves

Zdravím. Zítra píšu závěrečnou práci z anglického jazyka. Dlouho jsem chyběl a potřeboval bych vysvětlit opisy. Nechápu tuto větu: I must not swim. – I am not allowed to swim. Vím, že opisy lze použít pouze v přítomném čase. To je ta první věta. Ale co ta druhá věta? To je jaký čas? Když je tam I am, tak není to přítomný čas a nešel by tam použít základní tvar? Dále nechápu tyto věty: V sobotu nemusím jít do školy. – On Saturday I do not have to go school.

(Zase nechápu ten čas.)

Nebudu moct plavat. – I will not be able to swim.

Tady nevím, proč je tam be. Vím, že opis je: Can = to be able to Nestačilo by tam pouze to will? Potřeboval bych to vysvětlit ještě dnes. Děkuji za pomoc.

Máme tu článek Opisy modálních sloves

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Máme tu článek Opisy modálních sloves

Děkuji. S tím will tomu už docela rozumím. Ale pořád nerozumím větám: I am not allowed to swim. On Saturday I do not have to go school. Ještě si to pořádně projdu. :)

Tak prověrku píšu až zítra. Mohl by mi teda prosím někdo říct, proč jsou tyhle věty takhle? Nějaký materiál jsem četl, ale na všechno jsem nepřišel. I am not allowed to swim. On Saturday I do not have to go school. Potřeboval bych to pořádně vysvětlit. Moc děkuji.

I am not allowed to swim. – doslova: Není mi dovoleno plavat. (Někdo to nedovolil, teda spíš zakázal)

On Saturday I do not have to go TO school. – V sobotu opravdu nemusím do školy. (have to se používá pokud povinnost nařizuje např. zákon o povinné školní docházce). “do” je zdůraznění – viz: zde.

Ty opisy je třeba pochopit, není to žádné I am..(a cosi k tomu), ale normální časování slovesa “to be”:

to be allowed to…, takže
I am allowed to…
you are allowed to…
he is allowed to …
we/you/they are allowed to…

články o modálních slovesech zkus brát tak, že se zaměříš na to, odkud ta povinnost vychází: I am able to – jsem schopný čeho… (= mohu, umím)
I am allowed to – je mi dovoleno co… (= mohu)

I have to – musím, protože to někdo/něco nařizuje
I must – musím, protože chci

V těch článcích je to pěkně vysvětleno: http://www.helpforenglish.cz/…lnich-sloves

http://www.helpforenglish.cz/…alni-slovesa

Děkuji. Takže pokud to dobře chápu, tak i když to přítomný čas, tak někdy musím použít opis (jedná se o význam věty), že? Děkuji.

jj, lépe tím vyjádříš co chceš říct

PS diky SZ uz vidim chybu, kterou jsem vyse napsala. Ve vete On Saturday I DO NOT have to go to school. Do not – don't a ne zdurazneni deje.

Omlouvam se, spechat se ma pomalej :-)

Proč by se opisy používaly jen v přítomném čase?

I was not allowed.. I will not be allowed…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 12 lety

Proč by se opisy používaly jen v přítomném čase?

I was not allowed.. I will not be allowed…

Myslím, že takhle to nemyslel, jen že pro přítomný čas tu máme jednoslovné tvary CAN, MAY, MUST, což pro minulý čas, budoucí čas nemáme.

Tak to jsem spatne pochopil, moje chyba ;).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.