Help for English

čtení textu

 

Dobry den Marku, chci se vas zeptat, zda pri vasi vyuce anglictiny pouzivate ke kazde lekci i cteni nejakeho clanku? Rada pri vyuce anglictiny pouzivam EGU od Murphyho, kde zadne clanky nejsou a nevim, kde bych mohla najit nejake zajimave clanky?Budu moc vdecna za kazdou radu. andrea

Dobrý den, dovoluji si odpovědět, ačkoli něbyl dotaz určen mně.
Používat se toho dá hodně.
Mohu třeba doporučit stránky www.english-4u.com, které jsou sice placené, ale je tam spousta ‚lesson plans‘.
Buď se věnují nějakému tématu, pak je to na asi 4 stranách, nejprve uvodní speaking, pak čtení a porozumění článku, a pak další doplňková cvičení.
Dále také mají stránky věnované různým gramatickým jevům.
Taky je stránka www.breakingnewsenglish.com, kde najdete opět lesson plans, kdy na úvodní straně je vždy text na A4 (větším písmem). Zajímavostí je, že texty čerpají z aktuálních zpráv, ale nejedná se o politiku, ale spíše zajímavosti ze světa. Stránky jsou zdarma.

Ahoj.Myslim,že je bezva,když si začneš číst o věcech co tě baví v angličtině.Já třeba hodně dělám to,že si vytisknu rozhovor s mým oblíbeným hercem nebo kapelou a čtu si je a občas přitom překládáš slovíčka.A pak taky hlavně číst literaturu v angličtině.Je to teda podle urovne ale když jedeš z EGU tak nějaká ne moc složitá knížka by ti neměla dělat problémy.Já třeba četl Pottera protože když nebyl ještě českej překlad,tak sem si to sehnal origo a bylo to bezva.Hlavně tě to musí bavit,zkus to a uvidíš :-)

Přesně tak! Nebát se literárních výzev! Zjednodušené texty mají občas tu nevýhodu, že si člověk začne myslet, že je to reálný jazyk. Mluvit „interjazykem“, tj. jazykem na přechodné úrovni, je v pořádku, ale číst „interjazykem“ může člověka dlouhodobě svádět ke stagnaci. Proto se přikláním k tomu, co tu píše přede mnou Lamice27, a to vybírat si texty podle sobě blízkých témat, nebo i texty, které člověk nezbytně potřebuje pro svou práci. Vyšší úroveň není vůbec na škodu, aspoň má člověk stále na paměti, kam se může stále vyvíjet a vnímat to zmenšování rozdílu. Nejde o to číst „hromadu“ textů. Klidně jen jeden a pomalu si jej časem rozšifrovávat s přibývající gramatickou znalostí. Když se člověk dívá na text, kterému vůbec nerozumí, tak se musí začít snažit chovat jako jazykovědec, který se snaží rozluštit neznámé písmo. Všímat si analogií, ale i rozdílů… Taky je možné si vzít nějaký oblíbený text, který člověk četl už v překladu – aspoň pro základní orientaci (analogie se sledováním televize, kde jsou nápomocné obrázky, ale zase člověk není tak pozorný k detailům a netrénuje vizualizaci). Později to zkusit s úplně neznámým textem (analogie s poslechem rádia – větší soustředěnost na detaily a lepší trénink vizualizace).

Přesně tak,tohle jsem chtěl říct.Když máš složitější text např. nějaký návod nebo postup k něčemu co potřebuješ v práci nebo doma a nebo tě to prostě jen zajímá,tak ti nezbývá nic jiného,než si začít kroužkovat věci,co v textu neznáš,vyhledávat si je…Tohle je skvělěj způsob zlepšování slovní zásoby a hlavně porozumění textu,ať už je to jakékoliv odvětví… prostě se učíš angličtinu a ani o tom nevíš 8-)

Diky za tipy a prispevky, ty clanky jsem myslela pro vyuku, protoze napr u te EGu zadne clanky nejsou prijde mi dobre si kazdou lekci neco precist nahlas a prelozit. Hledam nejake clanky, ktere by odpovidaly zrovna dane gramatice.
Divala jsem se na ty stranky www.breakingnewsenglish.com, ale myslim, ze bych spise potrebovala neco jineho. Spise bych chtela poprosit, kdyby nekdo mel tip na nejakou knizku anglictiny, kde jsou dobre clanky.

Longman Advanced Learner's Grammar – je to skvělá kniha, která vysvětluje pokročilou gramatiku a cvičení jsou často v podobě testů z novin a pod.
Pak doporučuju učebnice gramatiky série AZAR (je to původě US, ale teď to myslím koupil Longman)

Jsou tři úrovně
-Basic English Grammar
-Fundamentals of English Grammar
-Understanding ad using English Grammar

Je tam vždy učebnice a cvičebnice, taky Teacher's Book a pak ještě doplňková kniha her pro všechny úrovně dohromady.
Gramatika je skvěle vysvětlena, a hlavně je zde velké množství vět ve cvičeních. Sice to nejsou souvislé texty, ale věty jsou často dlouhé a obsáhlé a kromě daného gramatického jevu si zde mohou studenti procvičit různorodou slovní zásobu.
Jedna z nejlepších gramatických knih, co znám. Narozdíl od Murphyho se nevěnuje jednomu jevu jeden list (Murphy je IMHO dobrý, pokud si chcete jen něco oživit, nebo se doučit ‚drobnosti‘, i když je skvělý…), ale několik stránek, a navíc se pak ještě k tématu vrací s rozšířením…

Jo a na www.english-4u.com jste se dívala? Jsou tam i některé ukázkové lekce zdarma :-)

to Hutch: Zdravím Vás! Ono to nebylo úplně jasné, zdali se Vám jedná o články (jakékoliv, jež lze též používat při výuce – viz níže), či „učební texty“, na nichž se má procvičit nějaký jazykový jev. Ty posledně zmíněné mají své výhody i nevýhody. Jejich výhodou je cílené procvičení nové látky a nevýhodou, že jsou vytvořeny uměle – často jen za tímto účelem. A ne ve všech učebnicích se to autorům daří kombinovat v optimální míře. Vím, že jste se původně ptala Marka Víta a já reagovala na Lamice27. Chápu to dobře, že Vy sama vyučujete angličtinu? Co se mi zatím dostalo do ruky, tak docela dobře jsou koncipované učebnice „Step by step“ z plzeňského nakladatelství Fraus. Nepíšete o úrovni pokročilosti a zaměření studujících, což by se ohledně „studijních textů“ hodilo. Jinak ze své učební praxe vím, že nejlepší jsou texty, které si do hodin nosí sami studenti, protože se tyto texty (viz výše můj předchozí příspěvek) mohou stát regulérními, ne-li nejefektivnějsími učebními texty, ježto jsou „ze života“. Ty gramatické jevy se v nich pak dají „vychytávat“ v trochu jiném pořadí, než jak vede učebnice. Navíc je to pořadí „prioritní“, tudíž je větší šance, že si takto studenti lépe a rychleji osvojí i novou látku, jelikož je to bude více bavit a budou to moci hned použít v konkrétní situaci (hlavně u firemních pracovních textů apod.). I v rámci náročnějšího textu se dá začít od jednodušších jevů. To už záleží na erudici kantora, jak to pojme, a dokáže-li to dělat systematicky i systémově. V takovém případě není na Vás hledat text za studenta, spíš jej motivovat k tomu (pokud to neudělá sám automaticky – to závisí na jeho povaze), aby přinesl do hodiny „input“, který společnými silami přetavíte v „output“, anglickou metodologickou hantýrkou řečeno. Samozřejmě zde mluvím více o principech „individuální“ výuky. Třeba Vás to inspiruje trochu jiným směrem vnímání výuky:-)

Ještě jednou díky za příspěvky a jen na vysvětlení uvádím, že nejsem učitelkou angličtiny. Manžel je Ir a před rokem jsme se vrátili po 8 letech z Anlgie sem do Čech. Jsem na mateřské a protože je manžel líný a neučí se česky, tak mluvíme neustále jen anglicky, což neujde naším známým, tak po mně někteří chtěli, zda bych nedávala hodiny. Ale umět anglicky ještě neznamená umět učit anglicky, že. Když jsem se jich ptala, jak si výuku představuji, chtěli článek, aby si procvičili čtení, gramatiku, slovíčka atd. Nevěděla jsem z jaké knihy začít, protože mi přišlo jednodušší jet podle nějaké knihy než si dělat přípravy na každou hodinu sama, ikdyž to stejně dělám. Při hledání knihy jsem si četla Markovy recence a zdálo se mi, že EGU od Murphyho hodnotil nejlepe, tak jsem začala jet podle ní. Určitě jsou daleko lepší, také mi nepřijde až tak výborná, proto si musím hodně materiálu sama vyhledávat a pojit to všechno dohromady. Času na to moc nemám, ale to je jiná kapitola. Mám jen 2 žáky a ti jsou začátečníci.

Ale EGU není kniha, podle které byste měla učit. Je to doplněk. Je vynikající, ale prostě jen doplněk. A jak jsem psal, nevýhodou mlže být jeden pojem = jedna strana…

Teď mě napadla ještě jedna kniha. Jmenuje se IN ENGLISH od Oxford. Je to velice netradiční velikost učebnice, docela malá, studentům přijde praktická ‚do ruky‘. Mají úroveň STARTER, BEGINNER a PRE-INTERMEDIATE.

Ke každé se dá koupit sada CD, navíc je možno dokoupit ke každé úrovni 3in1 speciál učebnici, která se hodí pro samostudium pro studenta domů (je u toho i jedno CD). Tam se soustředí na rozšiřování slovní zásoby, opakování gramatiky i drilovací poslech.

Knížky jsou velice dobře dělané, barevné, spousta obrázků, ale hlavně jsou prostě ze života. Když se baví o kavárně, tak je tam fotka kavárny, kterou můžete potkat kdekoli v Anglii, rozhovory jsou velice živé, a velice realistické… a často i docela vtipné.
Je to nutno vidět, a nejsou asi k sehnání úplně všude, ale pokud budete mít tu možnost, tak vřele doporučuji. Ve vašem případě buď BEGINNER nebo ELEMENTARY.

http://www.englishbooks.cz/…tary-Student's-Book.html

http://www.englishbooks.cz/…ce-Pack.html

Tady se můžete podívat na ukázky v PDF:

http://www.viney.uk.com/…/index2.html

Dobrý večer,
čítam knihy „Penguin“,ale rada by som si prečítala aj iné,neviem ale o podobnom type kníh,ktoré by boli rozdelené podľa levelu.Existuje niečo? Kde sa dajú zohnať?Ja žijem v Anglicku,ale moja angličtina ešte nie je taká aby som mohla čítať čokoľvek.
Ďakujem

Máme tu článek „zjednodušená četba“, tam jsou některé další podobné edice popsány.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.