Help for English

Zkusenos

 

Ahoj, včera jsem mluvit s Američanem a ptal jsem se ho na výskyt frázových sloves, na což mi bylo odpovězeno že absolutně neví, co to jsou frázová slovesa. Tak jsem mu dal příklad dash off, a rikal ze nevi co to je. Máte někdo i podobné zkušenosti?? Jen mě to zarazilo, že nezná některá frázová slovesa, i když je amík a ty slovesa byla americká. Díky

To jako že neznal význam některých frázových sloves, které jsi mu řekl, nebo tím chtěl říct, že prostě neví, co znamená pojem “frázová slovesa”?

Myslím, že podobně bys lehce narazil na Čechy, co nevědí, co je třeba přísudek jmenný se sponou nebo třeba sloveso s předponou. A přitom to v řeči běžně používají.

Měla jsem možnost mluvit o gramatice s mnoha Američany a výsledkem je, že pokud dotyčný neučí zrovna angličtinu ve škole, tak neví, co znamenají výrazy frázové slovesa, předminulý čas, přítomný prostý atd. Jak psala Chocolatka prostě jazyk používají a nestarají se o to, jak se daný gramatický jev jmenuje. Dozvěděla jsem se i, že ve škole je učili, že existují jen 3 časy – minulý, prostý a budoucí. To, že my jako studenti angličtiny se zabýváme 12 odlišnými časy, vůbec nevnímají :-)

no, lingvisticky vzato, angličtina má jen dva časy. Budoucí není, pouze různé typy vyjádření budoucnosti, které se vždy realizují přítomným časem, WILL, BE GOING TO, přít. průběhový čas apod. :-)

No, jinak je to podobné jako u nás, i když v ČR se v rámci předmětu český jazyk učíme i lingvistické pojmy… v anglicky mluvících zemích spíše okrajově, hlavně se tam učí prakticky jazyk používat, tedy v psaní, v debatování a čtení.

Jejich hodiny ‘angličtiny’ jsou hlavně o čtení a o psaní. Nemají důvod vědět, co jsou to ‘frázová slovesa’. :-)

No neznal pojem FRÁZOVÁ SLOVESA. Jinak díky :) a ještě k tem slovesum, ze nektera vůbec neznal? to je také obvyklé?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od stovik vložený před 11 lety

No neznal pojem FRÁZOVÁ SLOVESA. Jinak díky :) a ještě k tem slovesum, ze nektera vůbec neznal? to je také obvyklé?

Yes it happens – the English language is full of phrasal verbs and often you'll find people don't always use the same ones. Though saying that, he should have known ‘dash off’ – maybe he's been in CZ for too long! :-)

Thanks :) Yes, he´s been living in the Czech Republic for 8 years.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.