Help for English

Různé varianty podmínkových vět

Jsou mé úvahy prosím správné?

• Když neprší, chodím tam. Whenever/if it isn´t raining I go there. (zero cond., always true facts)
  • Půjdu tam, jestli nebude pršet. I will go there if it doesn´t rain. (first conditional, real opened condition, po if nesmí být bud.čas)
  • Šla bych tam, kdyby nepršelo. I would go there if it didn´t rain/weren´t raining. (2.cond., realita je opačná, ve VV se používá subjunktiv=hovoříme o přítomnosti, ale dáme tam minulý čas)
  • Šla bych tam, kdyby (před tím) tak nepršelo. I would go there if it had not been raining before. (mixed cond.)
  • Byla bych tam šla, kdyby nepršelo. I would have gone there if it hadn´t been raining. (3.cond., unreal cond., směřující k promarněné minulosti)
  • Šla bych tam. I would go there. (Je zde užit podmiňovací způsob, ale není to podmínková věta – ta by musela obsahovat ještě nějakou podmínkovou vedlejší větu.)
  • Šla bych tam hned, kéž by jen tak nepršelo. I would go there straight away if it only weren´t raining so much. (Podmínková věta, ve které je použit subjuktiv=minulý čas, kterým naznačuji, že realita je právě opačná.)

Sem tu jen na skok takže nemám moc čas to kontrolovat, jen u toho že “po if nesmí být budoucí čas” – doufám že mluvíš pouze o podmínkových větách.

Znám spoustu případů, kde jim někdo pořád hustil do hlavy “po if nesmí NIKDY být budoucí čas”, a když to pak vidí, tak i přes to, že věta vůbec není podmínková, to berou automaticky jako chybu.

(Jasně, např. v předmětných větách, kde if=zda, budoucí čas po if být může.)

Myslím, že OK.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Myslím, že OK.

Děkuji!

Budoucí čas po IF být může v ojedinělých případech, ale to je pro hodně pokročilé studenty – viz Swan a podmínkové věty. Jeden z příkladů použití je i ve slovníku: if → entry 3.

Ale (od začátku) se radši držte toho pravidla, že v podmínkových větách po IF je místo budoucího času čas přítomný.

•Byla bych tam šla, kdyby nepršelo. I would have gone there if it hadn´t been raining. (3.cond., unreal cond., směřující k promarněné minulosti)

Myslím, že správně česky by to mělo být “Byla bych tam šla, kdyby nebylo bývalo tak pršelo).” :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

•Byla bych tam šla, kdyby nepršelo. I would have gone there if it hadn´t been raining. (3.cond., unreal cond., směřující k promarněné minulosti)

Myslím, že správně česky by to mělo být “Byla bych tam šla, kdyby nebylo bývalo tak pršelo).” :-)

To je podle mě spíš doslovnější překlad, to kratší mi příde přirozenější a sám bych to tak řek. Možná “Býval bych tam šel, kdyby tak nepršelo”.

Ale ten doslovnej překlad bych nikdy neřek :D Pokud se bavíme čistě o češtině.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Onsatko vložený před 12 lety

To je podle mě spíš doslovnější překlad, to kratší mi příde přirozenější a sám bych to tak řek. Možná “Býval bych tam šel, kdyby tak nepršelo”.

Ale ten doslovnej překlad bych nikdy neřek :D Pokud se bavíme čistě o češtině.

O tom se nikdo nepře, takhle už nikdo nemluví a myslím, že většina Čechů – pokud zrovna nejsou ve škole a tuto látku se neučí (a mnohdy ani tehdy ne) – by to neřekla. Já patřím mezi ně. Vím, že nikdo takhle nemluví, proto jsem napsala “správně česky”, ne “běžně česky”. :-D

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

Budoucí čas po IF být může v ojedinělých případech, ale to je pro hodně pokročilé studenty – viz Swan a podmínkové věty. Jeden z příkladů použití je i ve slovníku: if → entry 3.

Ale (od začátku) se radši držte toho pravidla, že v podmínkových větách po IF je místo budoucího času čas přítomný.

O WILL a WOULD v podmínkových větách tu máme také článek.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

O WILL a WOULD v podmínkových větách tu máme také článek.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.