Help for English

Know how - self-study

 

Dobrý den,
využivám příležitosti tohoto fóra, abych mohl prodiskutovat a dozvědět se, jak se nejlépe učit angličtinu doma. ;)
Předem díky moc každému, kdo obětuje svůj čas na čtení tohoto příspěvku.

Jsem student SŠ (po prázdninách nastupuji do maturitního ročníku) a hned z několika důvodů bych chtěl část svého volného času, o těchto letních prázdninách, věnovat samostudiu angličtiny.

– po maturitě plánuji vyrazit minimálně na 3 měsíce do anglicky mluvící země za prací
- z angličtiny budu maturovat
- angličtina mě baví a mám pocit, že se nějak nehýbu z místa

Půjčil jsem si proto na celé prázniny učebnici Destination a každý den dělám jednu lekci. S cvičeními v gramatických lekcích nemám větší problém, ale kamenem úrazu jsou pro mě lekce na rozšiřování slovní zásoby. Konkrétně pak jejich části „Phrepositional phrases; Word formation; Word patterns“ (takovéto hraní se slovíčky), nevím totiž jak bych se to měl správně učit.
Mám si všechny tyty výrazy přepisovat do Word Manageru, nebo přepisovat do sešitu, či jak?

I když totiž zvládnu celé lekce (i opakování, které je vždy po třech lekcích) bez problému, nemám pocit, že by mě to nějak významně poznamenalo… =(

Měl bych studium s touto učebnicí propojit ještě s něčím? (anglické podcasty, English central…)

Ještě jednou díky předem za všechny rady.

Ahoj,

proč mám takové zlé tušení, že s četbou na tom budeš asi stejně jako já… tedy nic moc? Pokud je to tak, tak čti dál.

Já osobně si nedokážu představit, že si lehnu do postele a budu si 3 hodiny číst(asi stejně jako si ostatní nedokážou představit, že si někdo sedne k počítači a hraje 3 hodiny počítačovou hru). Nicméně, když je knížka v angličtině a jsem ještě k tomu ve škole (třeba během volné hodiny, nebo i normální hodiny :-) ), kde nemám pocit, že čtením „ztrácím čas“, tak je to najednou zábava. Já třeba začal s pohádkama, konrétně Čaroděj ze země Oz (zkus si ale najít nějakou verzi bez obrázků, ať nevypadáš před spolužákama jako úplný debil; ono už pouze samotný fakt, že člověk o přestávce čte, je mezi některými lidmi dost nepochopitelné) a knihách pro mládež, třeba Jumanji. Nejen, že jsou takovéhle knížky jednoduché, ale hlavně krátké(to už jsem asi vysvětloval). Proto mám taky velice rád povídky. + Pokud si budeš dobře vybírat, můžeš čtením pokrýt pár maturitních otázek v češtině. Osobně bych se asi o prázdninách číst nepřinutil, ale třeba to u tebe nebude problém… A pokud náhodou čteš rád a už anglicky čteš, tak se nezlob, že mařím tvůj čas, ale třeba to pomůže někomu, kdo je na tom stejně jako já.

Pokud jsi fanoušek RPG počítačových her, tak si zahraj nějakou, kterou už si před tím hrál(tentokrát ovšem v angličtině). Sám jsem se divil, jak aktivní jsem při hraní byl a kolik frází jsem si vypsal.

Obecně pro mě bylo velkou motivací samoučení ve škole. Jakkoliv divně to zní, opravdu jsem měl pocit, že neztrácím žádný volný čas. Ale samozřejmě né každý, to má ve škole stejně volné.

Já jsem se prostě nikdy nemusel nic nutit učit. Opravdu mě to bavilo. A to, že bych si nalinkoval lekci denně z učebnice mě upřímně děsí. Tím ovšem, neříkám, že je to neefektivní, to naopak(už to tady bylo zmíněno několikrát, že je důkežité vyhradit si určitý čas na angličtinu denně, ale mě to prostě nesedí; možná proto, že angličtinou opravdu žiju).

Když si vzpomenu na něco víc, připíšu.

Přihodím prázdninový tip na učení :-) PC programy jsou fajn, ale kdo by seděl doma, když je venku tak hezky? B-) Mě se na učení slovíček osvědčilo, vypisovat si neznámá slovíčka (z četby, učebnic, internetu, filmů apod.) na papír a ten jsem všude nosila sebou. A vytáhla vždy, když to bylo možné – při chůzi, při čekání, opalování, v autobusu, v autě apod. Používala jsem A4 (poskládanou 3× na půl) aby se tam vlezlo co nejvíc slovíček či frází (člověk někdy čeká dlouho ;-)) Na ty papíry jsem si vypisovala poctivě každé slovíčko, které jsem neznala a stávalo se mi, že klidně i několikrát, dokud jsem si nezapamatovala. Listy jsem měla očíslované a když už jsem měla pocit, že je z jednoho listu znám všechny, vzala jsem další a pak se k nim různě vracela. Po čase jsem měla docela potíž list zaplnit neznámými slovíčky a to byl fajn pocit! Hodně zdaru a výdrže všem nadšencům

Já nevím, ale já bych poradila – přes prázdniny vypustit učení (memorování) slovíček, gramatiku, a radši bych se zaměřila na poslech a mluvení. Tady na webu je spousta příležitostí. Zkusil jste se třeba podívat se na Tipy a triky a podle toho se snažit? Je tu báječný seriál Chad Vader, který Vám za 1 hoďku dá víc, než 5 stránek z Destination, jsou tu písničky – nejradši mám ty s vysvětlením – zase se naučíte ne teorii, ale praxi.
Máme HFE prázdniny. Dobrá příležitost projít si web krok za krokem a zjistit, co umíme a co známe a neznáme.
Pokud teda můžete být u PC. Podívejte se do sekce Četba, podívejte se do sekce Zábav, přeci jsou prázdniny, tak se bavte a věřte, že to tady jde.
Slovní zásoba – je zábavnější, než jakékoli učení se – anglické slovíčko – české slovíčko – bez kontextu, bez pochopení – jen papouškování.
Já doporučuji – udělejte si radši pár testů tady, poslechněte si písničky s testy. pusťte si povídky, propátrejte tyhle stránky – nejdete spoustu inspirací a ani to za prázdniny všechno nestihnete.
A abych dala za pravdu JaněV, fakt, že někdo nechce trávit letní čas u PC – ráno bych si vybrala látku, která mne zajímá, ve vyhledávání mám ještě pár tipů – vytisknu si to a pak pokračuji podle návodu JanyV – ale mám to v kontextu. A k tomu bych využila nové ankety a mluvila bych si pro sebe a mluvila a večer bych si tu svou snahu zhodnotila.
Já teď se netrápím gramatikou (pravda, už dávno nejsem studentka

:-D ale anglicky se chci také naučit dobře, takže si pouštím seriály, čtu, poslouchám a snažím se .
Určitě to své ovoce vydá.
Hodně štěstí.

ahoj, já to dělám podobně jako JanaV – snažím se hodně číst v originále a vypisuju si do spešl sešitu neznámá slovíčka, která se v textu často objevují (nebo třeba která slyším někde ve filmu, zprávách, setkám se s nimi v učenici a tak); často si tam poznamenám i tu větu celou, nebo její část, kde je to slovíčko, to pak i víš, jak se to používá…no a ten sešit s sebou pořád tahám a když mám chvíli a chce se mi, tak do něj mrknu.

Ahoj,

já bych velmi doporučila stahování podcastu z radií. V podstatě každé rádio má na svých internetových stránkách archiv podcastů. Já osobně vybírám z těchto rádií: 2fm.ie, newstalk.ie (trochu jako český radiožurnál), bbc.co.uk.
Je ovšem důležité vybírat si show podle toho, co člověka baví. Pokud bych si na českém rádiu neposlechla reportáž z mistrovství světa ve fotbale (jsou jich teď všude mraky), nemá smysl stahovat něco podobného v angličtině.

Téměř každé rádio má ranní shows – takové to mluvení o ničem a o všem, spousta telefonátů od posluchačů apod. – velmi vhodné pro nacvičování rekcí na otázky, nebo na normální neformální rozhovor.
V poledne bývají pořady často zaměřené na řešení společenských problémů a otázek (opět časté telefonáty posluchaču a následné reakce lidí ve studiích)
Odpolední shows bývají většinou tématické (politika, buissness, rozhovory se zajímavými lidmi apod.)

Každé rádio to má samozřejmě jinak, ale tohle je takoý ,,rozvrh,, který jsem vyposlouchala z několika rádií.

Já už mám své oblibené pořady, a protože trávím denně hodinu v autě při dojíždění do práce, tak tohle je skvělá přiležitost jak být s angličtinou a ještě se u toho dobře bavit.

Zdravím a přeji hodně zdaru.

To MattoniLover
Tak to se musím trošku (víc) ohradit, čtení miluju a čtu hodně. Kamán úrazu je, že čtu v češtině a jenom v češtině. Už jsem si půjčoval nějakou zjednodušenou četbu, ale nechytlo mě to. Je to pro mě strašně strohý jazyk…
Nemáte tipy na nějakou pěknou zjednodušenou četbu? Rád přijmu jakékoliv doporučení. ;)

Destination jsem zvolil proto, že jsem chtěl dát samostudiu své angličtiny nějaký jasný řád a posloupnost. Help For English samozřejmě využívám taky. Vždy když je tam vysvětlení nějaké gramatiky ještě juknu sem a prostuduji si to pečlivěji.
Ale stejně si myslím, že je potřeba začít angličtinu co nejvíce používat. Tak, aby se opravdu zaryla do paměti a používali ji pak opravdu instinktivně.

Moc děkuju za tip s podcasty a obecně s anglickými rádii, začnu si pouštět anglická rádia – minimálně na pozadí. Nemáte nějaké rádio se zjednodušenou angličtinou? =D

Ještě můžu přidat svůj vlastní poznatek.
http://www.interpals.net/
Skvělá stránka, kde se můžete potkat s lidmi z opravdu celého světa. Můžete používat svou angličtinu v praxi. Zjistíte, že pro američany není grammatika numero uno, že spoustu slovíček, které se učíte v praxi vůbec nepoužijete. =D A nasmějete se, když se nějaký cizinec (učící se češtinu) bude pokoušet mluvit česky (na druhou stranu – obdiv jim, protože to musí být strašně složité).
Opravdu doporučuji poznáte nové přátele, jiné kultury a ještě zlepšíte angličtinu.

Taky mám doma spoustu učebnic, ale do praxe mi nejvíc pomohly podcasty, asi nejvíc se mi líbí eslpod.com, gramatiku a slovní zásobu se sice snažím učit i z učebnic, ale myslím si, že někdy se toho člověk snaží do hlavy nacpat moc najednou a pak to nejde, proto volím podcasty

Skoda, ze tie vyukove podcasty su strasne nudne. Jedinou vynimkou je asi The Bob and Rob Show asi najlepsie podcasty pre ESL a EFL studentov. Mne tiez podcasty viac pomohly ako hocijaka ucebnica lebo clovek moze pocuvat hecikde a hocikedy.

Mě se velice líbí podcasty Tima Coyna (někdo už tady na to link dával) http://hollywoodpodcast.com/ – Unkempt story archive. Poslechl jsem si asi 5 a jsou to životní příběhy herce a spisovatele Tima Coyna. Většinou úsměvné zážitky a zajímavé názory, do kterých je zakomponovaná i hudba. Délka jednoho podcastu je většinou okolo hodiny.

Tyhle 2 jsem určitě poslouchal a můžu doporučit:
Unkempt #31 – CRAZY BITCH
Unkempt #34 – CHEMISTRY

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.