Help for English

Writing Všeobecná státní zkouška

Ahoj Všem, chtěla jsem se zeptat, co by měly obsahovat jednotlivé typy writingu, abyste vyhověli v této části zkoušky? Zejména se mi jedná o Speech, Giving information, Note, Summary, Competition entry, Giving opinion.

Ještě by mě taky zajímal popis vzhledu na pokročilé úrovni cca 330 words. (Nemůžu se zbavit dojmu, že by se mi tam některá slovesa velmi často opakovala.)

V klíči k vzorovým testům jsou jen obecné pokyny: užití velkého počtu náročných a rozmanitých gramatických struktur odpovídající úrovni C1. Co si kandidát má představit pod náročnými gramatickými strukturami?

V části Writing se píší 2 práce – jedna je na povinné téma, druhé téma si člověk může vybrat ze tří nabídnutých. Některá témata ti předepisují formát – např. dopis, písemná stížnost, žádost o zaměstnání apod. – tam musíš myslet i na formální stránku věci. Většina témat je ale “povídací”, tj. např. úvaha, popis nějakého zážitku, dovolené apod. – tam je třeba jen aby to mělo hlavu a patu, aby měl člověk slušnou slovní zásobu a psal s co nejméně chybami. Jinak žádné složitosti v tom nehledej – těmi náročnými gramatickými strukturami asi myslí to, že používáš souvětí a tvůj projev je prostě na pokročilejší úrovni. Do popisu vzhledu bych třeba zakomponovala i to, co ten člověk dělá (třeba je vysoký, takže dělá basket, nebo tlustý, tak chce hubnout, hodně jí apod.), většinou je každé téma nějak rozvedeno už v zadání, v zadání se ptají na další věci, takže pochybuji, že by to byl jen prostý popis vzhledu, ale bude tam třeba i osobnostní charakteristika člověka apod. Na writing nemá smysl se moc připravovat (možná jen zopakovat si oslovení a rozloučení ve formálním/nefor­málním dopise), buďto máš slovní zásobu a umíš gramatiku, nebo ne. A pokud jo, tak psaní dáš levou zadní. Takže pokud ti někdo může opravovat eseje, tak jich prostě pár napiš a uvidíš, jak na tom jsi. Těžší jsou spíš ty gramatické testy, které se soustřeďují na skutečně obtížnější jevy a co věta, to chyták. To se vyplatí natrénovat, protože při zkoušce není moc času na přemýšlení, takže je lepší to dávat rychle. Zkoušku jsem dělala teď a ta témata na writing byla skutečně milosrdná (třeba úvaha na téma Jaký mají Češi vztah k Chorvatsku, popis nejlepší dovolené apod.) Možná je dobré chodit na nějaký přípravný kurz, tam si všechny ty části vyzkoušíš.

Ahoj Báro:), děkuji za přínosnou odpověď,

Na gramatiku se připravuji z ADVANCED ENGLISH GRAMMAR IN USE, DESTINATION C1-C2, jen doufám, že tam tebou zmíněné chytáky jsou obsaženy:)

Z čeho si se připravovala na grammar?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.