Help for English

Minulý prostý/průběhový

Ahoj. Potřebuji se ujistit o jedné drobnosti.

What were you doing at this time yesterday? (zde použiji minulý průběhový, protože je zde kromě yesterday také druhé časové určeni, tj. at this time – konkrétní časové určení, konkrétní určitá chvíle).

What did you do yesterday, last night, last year? (zde použiji přítomný prostý). Kdybych však chtěl přidat “at 10 o´clock”, musel bych použít minulý průběhový: What were you doing at 10 o clock yesterday?

Je to tak správně?

ano

Je to tak spravne. Este len hadam dodam, ze existuje aj varianta “I was cleaning the house (all day) yesterday” – kde pouzitie priebehoveho casu naznacuje, ze tuto aktivitu som vykonaval vcera cely den.

Zjednodusene: I was cleaning the house yesterday = Vcera som upratoval dom

I cleaned the house yesterday = Vcera som upratal dom

A ještě jednu věc, možná je to banalita. Vím, že otázka “What were you doing yesterday at 10 o´clock” tedy automaticky indikuje, že použiji minulý průběhový. Nicméně co prostá otázka “What did you do yesterday?” Zde mohu, alespon dle meho, odpovedět “I was repairing my bike” nebo “I was reading a book for two hours” a nebo můžu prostě popisovat událost po události jako na časové ose: “I woke up, washed, cleaned my teeth …” Jde mi o to, zda mám na takto položeno otázku svobodu, co odpovím. Je to sice hloupost, ale zeptat se mě někdo takhle, tak si nejsem moc jistý, co bych odpověděl.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Salamo vložený před 11 lety

A ještě jednu věc, možná je to banalita. Vím, že otázka “What were you doing yesterday at 10 o´clock” tedy automaticky indikuje, že použiji minulý průběhový. Nicméně co prostá otázka “What did you do yesterday?” Zde mohu, alespon dle meho, odpovedět “I was repairing my bike” nebo “I was reading a book for two hours” a nebo můžu prostě popisovat událost po události jako na časové ose: “I woke up, washed, cleaned my teeth …” Jde mi o to, zda mám na takto položeno otázku svobodu, co odpovím. Je to sice hloupost, ale zeptat se mě někdo takhle, tak si nejsem moc jistý, co bych odpověděl.

Na otazku What did you do yesterday? teda ‘co si vcera robil?’ mozete odpovedat, ako len chcete.

Jasně, díky. A jestli ještě mohu…když bych chtěl říci, že jsem přes zemi projížděl před pár lety, když sem jel na dovolenou..I was travelling through the country (Hungary, Sebia – it doesn´t matter) when I went to Greece. Je to tak správně?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Salamo vložený před 11 lety

Jasně, díky. A jestli ještě mohu…když bych chtěl říci, že jsem přes zemi projížděl před pár lety, když sem jel na dovolenou..I was travelling through the country (Hungary, Sebia – it doesn´t matter) when I went to Greece. Je to tak správně?

Dal bych prostý, nejde tu o tu činnost samotnou nebo její průběh, ale o fakt, že jste tam projel. To by muselo být spíš “Když jsem projížděl tou zemí, tak…”

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.