Help for English

slovni zasoba - rozsah?

 

Chapu, ze tohle asi bude dost individualni, ale prece jenom by me zajimalo – existuje nejaka tabulka s ruznymi urovnemi a k tomu rozsah slovni zasoby? Napr. A2 – 500 slov/frazi apod..(to cislo jsem si vymyslel). Tohle me napadlo v souvislosti s nasi, slovni zasobou, kde prumer aktivni slovni zasoby je udajne 3000–10000 a pasivni cca 3–6× vyssi hodnota

můžu se zeptat já k čemu je taková tabulka užitečná?

no, určitě pro zajímavost, ne?

Můj odhad:

A1 – 1000
A2 – 2000
B1 – 4000
B2 – 8000
C1 – 14000
C2 – 20000

Ale čísla jsem si vymyslel. Stanovený počet nikde není. Úrovně nejsou o počtu slov, či gramatických struktur, ale o řečových dovednostech.

K nicemu konkretnimu to sice neni, ale zajima me to. Pokud je to uplne k nicemu, tak bychom se to asi neucili o nasem materskem jazyku(ktery predpokladam ovladame na urovni c2) ne? zajimavy je i jak se rozsah meni v prubehu zivota(hlavne v detstvi)

já osobně doufám, že c2 nejsem :-D každopádně změna rozsahu v průběhu života by mě též zajímala

osmdesát procent slov harryho pottera v angličtině údajně obsahuje zhruba (jen) 2500 slov. stejně tak při četbě zjednodušených knih si uvědomíte, jak málo slov vám vlastně v jazyce k základnímu domluvení stačí (pokud patří k základním a k nejpoužívaněj­ším)… množství slov okolo tří tisíc ve skutečnosti vůbec nic není, i když to číslo vypadá vysoké… není problém naučit se tisíce slov, ale jejich správné použití (včetně plynulého a pohotového použití v konverzaci).

jinak, malá poznámka – myslím si, že odhad pana Víta ohledně množství slov pro různé (stanovené) úrovně je poddimenzovaný. 20000 slov pro c2? řekl bych, že jich musí být víc, ale jen hádám… – na netu jsou odhady podobné Vašim, jen se mi to zdá skutečně málo… ostatně, slovní zásoba (českých slov) průměrného čecha je okolo (resp. až) 40000 slov, takže 20000 pro c2 (byť je anglická slovní zásoba vyšší) by teoreticky bylo až až… hodně sporné jsou odhady absolutního množství slov (rekordní počet je 250000 slov v tištěném slovníku – teď nevím, zda jsem to četl o slovníku v českém či anglickém jazyce). na jistém pc programu se kdosi kdysi ( :-) ) pokusil spočítat počet slov (jejich četnost) z internetu (či nějaké webové knihovny ohromného množství knih) a došel k závěru, že angličtina má přes 800000 slov… věřil bych i většímu množství, protože jen se zamyslete, kolik slov vlastně vzniklo až při objevu aut, pc, elektroniky, strojírenství či v různých vědeckých oblastech…

Jde o to, kolik slov jich člověk umí použít, a kolika slovům jen pasivně rozumí. Číslo je jen číslo a nic neznamená.

Angličtina má nejvíce slov ze všech jazyků, ale většina z těchto slov jsou přejatá slova z jiných jazyků, odborné výrazy z latiny atd.

A jak jsem řekl, úroveň C2 či jakákoliv jiná není určená počtem slov. I člověk, který zná 20000 slov může být klidně na úrovni B1. Znalost prostředků (subskills) neznamená téměř nic, důležité jsou dovednosti (skills).

Docela zajímavá čísla tu uvádíte, alespon vim, kam zhruba dojít. :-) Akorát moc nesouhlasim s tim, že člověk, který zná 20000 slov může být na úrovni B1. Vždyt jazyk je hlavně o slovní zásobě, to by ten člověk nesměl mít absolutně žádný znalosti gramatiky, aby byl s takovou slovní zásobou na tak nízké úrovni a to si myslim, že snad ani neni možný, nikdo se neučí jen slovíčka. Mít řekněme slovní zásobu 20000 slov a ovládat gramatiku na úrovni alespon B1, tak si myslím, že ten člověk je schopný klidně složit zkoušku o dvě úrovně vyšší, než je jeho znalost gramatiky. Bude rozumět téměř všemu co přečte, co uslyší, mluvit bude možná s chybama a psát taky, ale stejně těch 60% řekněme z CAE zkoušky udělá…

to dusan veselka: Kde jsi prosim narazil na ta cisla? Mohl by jsi event poslat zdroje? Co se tyce pouzivani slovni zasoby – prosim nezapominejte na pojmy aktivni x pasivni slovni zasoba, pokud se nemylim tak k aktivni slovni zasobe patri i spravne uzivani ne?

Cortes: právě že znalost slov nestačí. Faktorů, které na to mají vliv je hodně a nelze jednu izolovat a říct, že ta je nejdůležitější. Zkuste si přečíst oficiální popis úrovně C1 nebo C2. Uvidíte, že samotná slovíčka vůbec ale vůbec nestačí.

Tak neříkám, že stačí samotná slovíčka, ale rozhodně si myslím, že slovní zásoba je základ jazyka. Gramatiku, poslech, mluvení, to všechno se člověk učí až po tom, co se naučí nějaká slova, takže si troufnu říct, že znalost slov je tou nejdůležitější částí studia jazyků. A všechny jazykové zkoušky se týkají především slovní zásoby, u každé je obsáhlejší a tím je i ta zkouška složitější, takže pokud někdo bude umět 20000 slov, jak jste říkal, potom si myslím, že rozhodně nemůže být na úrovni B1, kde se používá řekněme těch 4000 slov, jak jste uvedl výše.

Pokud bych vzala aktivní používání slov v češtině, tak jsem maximálně A2 :-D
To Cortes: Jsou jazyky, kde stačí znát slovíčka a domluvíš se (např. italština), ale anglina podle mě nestojí na slovech, ale na frázích. Samotná znalost slovíček k dorozumění nepomůže. Bohužel. Díky tomu je (alespoň pro mě) angličtina hodně těžká (a že English is easy . :? )

napište mi soukromou zprávu, kam vám mohu odkazy poslat. je také důležité brát v úvahu, jak se slova v určitých zemích pro svůj počet definují (to se liší) a kdo je definuje a uznává – jak je to se zkratkami, jak se skloňováním, spojováním, nářečím, jak je to u tonálních jazyků atd. o tom jsou ohromné debaty. „Web 2.0“ je oficiálně miliontým anglickým slovem (zde vidíte, jak také může oficiálně slovo vypadat. zdroj „ihned“). Podle Global Language Monitor denně „vznikne“ více než 14 nových anglických slov a tato společnost uzná daný výraz jako nové slovo, když je použito na internetu více než 25.000krát (můžete začít psát.. co třeba „helpforenglish“ :) ).

čtu vše možné, tak pak ani nevím, kde na co narazím, ale na ten počet slov uvedený u harryho pottera jsem narazil v knize „jak úspěšně studovat cizí jazyky“ od ivana kupky. neměl jsem knihu po ruce, tak jsem se nemohl podívat na přesný počet uvedený v knize jako teď, tak jsem počet zaokrouhlil, ale je to konkrétně: 700/800 slov = 80% textu, 1800/2150 = 90% textu. (podobně jsem to četl i o knihách karla čapka). čtvrt milionu hesel je uvedeno v Příručním slovníku jazyka českého, jenž vycházel v letech 1935–1957 (také až teď vím, že to byl slovník český). a slovník spisovné češtiny pro školy a veřejnost (1994), ten pak obsahuje 48000 hesel, což má údajně představovat jádro spisovné slovní zásoby (nebudou tam asi slova typu: lkát, plkat, uštědřit, políček, spílat, pazvuk, prozvonit, webový atd.). jeden oxfordský výkladový slovník pak má třeba 350000 hesel (ale zdržuje se vulgarismů, archaismů a různých vědeckých názvů, jenž jsou anglická a dalších. konkrétní zdroj oněch 800000 slov jsem nyní nenašel, myslím, že to mělo co do činění se scrabble..).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 14 lety

no, určitě pro zajímavost, ne?

Můj odhad:

A1 – 1000
A2 – 2000
B1 – 4000
B2 – 8000
C1 – 14000
C2 – 20000

Ale čísla jsem si vymyslel. Stanovený počet nikde není. Úrovně nejsou o počtu slov, či gramatických struktur, ale o řečových dovednostech.

A1 – 400 A2 – 800 B1 – 1400 B2 – 2000 C1 – 2800 C2 – 4000 Toto jsou miminální hodnoty

Odkaz na příspěvek Příspěvek od jkbmchc vložený před 7 lety

A1 – 400 A2 – 800 B1 – 1400 B2 – 2000 C1 – 2800 C2 – 4000 Toto jsou miminální hodnoty

Jak jsem psal, úroveň dle CEFR nelze měřit počtem naučených slovíček.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.