Help for English

to be + ing?

Ahoj,
rád bych se zeptal, jak časté je a kdy se dá použít „to be + ing“?
Lze např. říct „I want to be sitting here“, ne?

je to prostě průběhový aspekt slovesa.

I WANT TO SIT – chci sedět obecně, chci se posadit
I WANT TO BE SITTING – jde mi o to, že chci v tento moment být uprostřed té činnosti sezení, zdůrazňuje to tu průběhovost. Trochu neobvyklé v tomto případě, ale když byste toto chtěl vyjádřit, bylo by to přesně takto.

Děkuji. A je to možné použít i u např. „I like to be sitting“?

Kontext pro podobnou větu si nedovedu představit. Gramaticky je tato struktura v pořádku, významově ne.

A co kdyby si někdo chválil, že je mu příjemné sedět ve smyslu trávit čas v pozici sezení? :D

pak by stačilo I LIKE SITTING HERE.

Šlo by například: „I want to be sitting there and watching you tell (příp. telling) them that their money has been spent!“ ?

Ano, ale stejně mi tam ten průběhový aspekt přijde trochu zbytečný.

Trochu tomu nerozumím, je tu o tom nějaký článek? Narazila jsem totiž na text v písničce: If you see us on the floor YOU´LL BE WATCHING all night… co je to za gramatický jev? Děkuji moc za odpověď!

Odkaz na příspěvek Příspěvek od budutady vložený před 11 lety

Trochu tomu nerozumím, je tu o tom nějaký článek? Narazila jsem totiž na text v písničce: If you see us on the floor YOU´LL BE WATCHING all night… co je to za gramatický jev? Děkuji moc za odpověď!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.