Help for English

I will make it up to you for having you WAIT x WAITED

Není mi jasné, proč je v uvedené větě “waited”:

I will make it up to you for having you waited for so long by a dinner.

Není to prostě vazba s infitivem, have sb do smth? Tedy že ho nechal tak dlouho čekat. Jen druhá otázka, musí být v tomto případě použito za make up s “it”?

no, to je špatně. Takže proč to někdo napsal do věty, to vám odpoví jen on.

správně je HAVE sb WAIT

Díky. Google totiž ukažuje cca 2,5mil záznamů na “having you waited” ale vypadá, že jde o pouze o stejné odkazy či zdroje.

Ale v jiném kontextu by to šlo ne?

Například “Having him waited outside, I entered the house.”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Díky. Google totiž ukažuje cca 2,5mil záznamů na “having you waited” ale vypadá, že jde o pouze o stejné odkazy či zdroje.

nemohlo, HAVE sb DO sth, případně DOING, ale ne HAVE sb DONE something.

Mohlo by být samozřejmě trpné HAVE sb KILLED, HAVE sb ARRESTED apod, ale to jsou tranzitivní slovesa – KILL sb, ARREST sb.

WAIT sb ale nejde, proto nejde ani HAVE sb WAITED.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Google ukazuje přesně 13 záznamů. Sjeďte dolů a podívejte na počet stránek, pak klikněte na tu druhou. 13. Včetně nějakých čínských překladů…

Ano, tak jsem myslel těch 2,5 mil záznamů, jsou to tytéž zdroje a google to zredukuje pro podobnost na 13.

S mým příkladem, myslel jsem to jako přechodník – nechajíc ho čekat, měl jsem za to, že to by šlo, takže děkuji za opravu.

ten přechodník je to HAVING. To, co následuje za tím, se musí řídit pravidly… tedy respektovat verb pattern slovesa HAVE.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.