Help for English

rozdíly AmE BrE

I have lost my keys – BrE
I lost my keys – AmE

Je to tak? :) Myslim tím,že tam, kde není předpřítomný čas nutný,tak dají američané prostý minulý.

V podstatě ano, ale i v americké angličtině se předpřítomný čas objevuje. Takže bych to uzavřel asi takto: 1.věta BrE + AmE, 2.věta AmE… Přiznám se, že ze začátku mě použití minulého času se slovy jako JUST nebo RECENTLY tahalo za uši, protože jsem měl v hlavě poučky z učebnic, které to zakazovaly, ale po přečtení několika amerických knih jsem si na to zvykl… Objevuje se to opravdu často, občas i opravdová “zvěrstva” jako: “Where you been?”. Je nutné se smířit s tím, že v hovorový jazyk se občas od spisovného občas dost liší. Pokud člověk nemá možnost žít v anglicky mluvící zemi, tak nezbývá než číst knihy nebo sledovat filmy (seriály), jinak se k pravému hovorovému jazyku přičichnout nedá…

I just told her v AmE není vůbec hovorová angličtina, ale spisovní forma – standard dle mého.
U recently si myslím, že jsou povoleny obě varianty PP i PS,jak v BrE tak v AmE. viz. http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/…ary/recently
Spíš je rozdíl, jestli se jedná o synonymum ke slovu lately (poslední dobou) nebo the other day (nedávno).

Takže to, že nás za toto pérovali ve škole je způsobeno tím, že jsme se učili jenom angličtinu britskou, která byla brána jako “jediná správná”? No, je to možné, ale pořád to mám zafixováno jako “špatně”, holt návyků z mládí se těžko zbavuje :-) . Jinak druhá část mého příspěvku (o hovorové angličtině) se spíše týkala toho “Where you been”…

Záleží na tom. Nevim jestli se bere jako “jediná správná”, ale jako běžný standard toho co se učí.

Pokud vím tak u nás to vždycky fungovalo (a i teď funguje) tak, že můžeš používat americký spelling / gramatiku, .. , ale za předpokladu, že se toho budeš držet. Nemůžeš používatat mix AmE / BrE, ale nikdo nás nenutí se řídit právě tou BrE.

Chyť se toho co ti vyhovuje víc a toho se drž.

Sorry za offtopic, všechno podstatný už padlo nahoře.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Jelínek vložený před 11 lety

Takže to, že nás za toto pérovali ve škole je způsobeno tím, že jsme se učili jenom angličtinu britskou, která byla brána jako “jediná správná”? No, je to možné, ale pořád to mám zafixováno jako “špatně”, holt návyků z mládí se těžko zbavuje :-) . Jinak druhá část mého příspěvku (o hovorové angličtině) se spíše týkala toho “Where you been”…

To chápu, mám to asi stejně. Ale postupně si odvykám. Nicméně já osobně nemám vůbec nic proti mixu angličtiny AmE a BrE a nemyslím, že by český student měl tak moc striktně bazírovat na tom, který standard používá a být v tom absolutně konzistentní. A za každý prohřešek pranýřován. Protože si myslím, že většina studentů se stejně setká s nerodilcama a uslyší podobný mix. Vím, že na zkoušky typu FCE, CAE atd se to vyžaduje, ale přiznám se, že mnohdy s povděkem od svých studentů uslyším jakoukoliv správnou variantu. :-)

Také nebazíruji na tom, aby studenti angličtiny nemíchali. Pokud vím, že někdo miluje americkou, opravím ho, když řekne něco britsky a naopak. Pro mezinárodní komunikaci to ale není nic důležitého. Každý se učí angličtinu z jiného důvodu a je naprosto zbytečné, aby se dotyčný učil jednu konkrétní variantu nebo se dokonce snažil o nějaký dokonalý přízvuk.

Osobně si myslím, že by požadavek na ‘nemíchání’ měli z FCE, CAE, a CPE odstranit.

a nejde jen o nerodilé mluvčí. i sami Britové dost často používají americké výrazy nebo výslovnost (např. “schedule” jsem slyšel vyslovovat asi třemi různými způsoby od rodilých mluvčích).

a co se týče třeba zmíněného “where you been”, tak to je naprosto normální obrat v mluvené řeči. jen čerstvě přistěhovaní cizinci, poučení ze školy, se tam snaží dávat to chybějící “have” :-D

Myslel jsem spíš co se týče písemného projevu. Aby se v esejích / u zkoušek (FCE/CAE) apod. nemíchal hlavně spelling. Nejsem si už jistý kde to bylo ale vím že někde se to počítalo jako chyba.

U mluveného projevu, a ještě víc u běžného hovoru je situace samozřejmě uplně jiná, s tím naprosto souhlasím.

edit: Aha, tak sem si všiml že ste psali o těch zkouškách. Tak to nejspíš bylo tam :)

solidní diskuze :)

Díky všem za ohlasy :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.