Help for English

Britska vyslovnost

 

Ahoj, prosim o potvrzeni. “Come”, “done”, “gone”, “not” se v Americke anglictine vyslovuje s “a” a v Britske s “o”? A nevite nekdo o nejake strance, kam bych mohl napsat anglicky slovo a slyset jen britskou vyslovnost? Zkousel jsem forvo.com, ale casto mi to nefunguje (na mobilu) a nektery nahravky nejsou moc kvalitni… Predem diky za odpovedi.

Výslovnosť takmer všetkých slov si viete vypočuť v každom kvalitnom slovníku. Osobne používam na výslovnosť atd. najobľúbenejší slovník a to CAMBRIDGE (link). Viete si tam slovo vypočuť v britskej, či americkej angličtine.

Vaše slová:

  • COME – link tu
  • DONE – link tu
  • GONE – link tu
  • NOT – link tu

Především ale je ve slovnících výslovnost napsaná.
/ɒ/ = krátké O
/ʌ/ = hodně krátké, zadní A
/ɑ/ = krátké A
/ɑː/ = dlouhé A

Více o fonetických symbolech viz zde.

Ještě si dovolím upozornit, že s výslovností Vámi uvedených slov je to trochu jinak.
Slova, která se v britské angl. vyslovují s /ʌ/, se budou stejně tak vyslovovat v americké. (COME, DONE)
Slova s /ɒ/ v britské se většinou vyslovují /ɑ/ nebo /ɑ:/ v americké angličtině. (NOT, GONE)

Diky mockrat za odpovedi. Kdybych pri mluveni nemusel premyslet o tom, co je Britska a co Americka anglictina, tak by to slo o moc lip… Ve vysledku to vzdycky smicham 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 11 lety

Diky mockrat za odpovedi. Kdybych pri mluveni nemusel premyslet o tom, co je Britska a co Americka anglictina, tak by to slo o moc lip… Ve vysledku to vzdycky smicham 

Já bych to tolik neřešil, to prostě občas ujede každému a je těžké to uhlídat. Používám většinou britskou variantu, ale třeba /dɑktə/ mám v hlavě už od svých nějakých 6 let a toho se člověk těžko zbavuje.
Také nás hodně ovlivňuje to, co slyšíme – když víc koukáte na am. seriály, naberete jejich výslovnost, to samé s britskými. Když sledujete všechny, tak se Vám to bohužel všelijak míchá. 

Marek nejednou říkal, že by si člověk měl vybrat jednu variantu, model výslovnosti a toho se držet. To je samozřejmě pravda, ale neznamená to, že by Vás to mělo brzdit při mluvení

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.