Help for English

základní fráze

mám několik učebnic angličtiny, ale ani v jedné se mi nepodařilo najít naprosto základní frázi: Není zač (odpověď na děkuju). Já používám „it's OK“, ale jestli to je dobře a jestli existuje ještě něco jiného netuším :-D Ani tady ve slovníku jsem s „není zač“ neuspěla…

you are welcome

„Thank you. – Not at all. BrE
Thank you. – You're welcome. AmE“

z článku http://helpforenglish.cz/…AT-ALL-.html

Případně bych doplnil hovorověji „No problem“.

Ještě se dá použít „Don't mention it (To nestojí za řeč)“.

Ale to jen tak na okraj, asi to není moc časté a běžné.

Díky moc.
Chtěla bych ještě poprosit o radu jak by bylo nejlepší přeložit „moje absolutně nejoblíbenější jídlo“. Napadá mě:
My absolutely favorite food.
My most favorite food.
Obojí jsem ale překládala doslovně a nejsem si vůbec jistá, jestli to tak lze použít.

Ta druhá možnost (My most favorite food.) zní přirozeněji a určitě bude správná. U toho prvního si nejsem jistý a já osobně bych to asi nepoužil.

My most favorite ..... je čechismus, favorite je již 3 stupeň, tedy jen My favorite food is

Podle LDOCE5 má favorite význam jak druhého, tak třetího stupně.

Třetí stupeň – your favourite person or thing is the one that you like the most

Druhý stupeň: something that you like more than other things of the same kind

pokud chcete FAVORITE nějak zdůraznit, je potřeba ho použít jako podstatné jméno a před tím může být celá škála přídavných jmen. Např. STEAK TARTARE IS MY ALL-TIME FAVORITE.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.