Help for English

got vs. gotten

Zdravím,

vracím se opět s Potterem. Nyní mám dotaz týkající se věty:

Harry had got used to this by now, but it had given him a bit of a shock on the first morning, when…

Chápu správně, že je to předminulý čas, že? Ve škole jsem se totiž učil tvar gotten. Který tvar slovesa tedy v takovém případě použít, got nebo gotten?

Děkuji!

Ano, gotten je 3. tvar slovesa GET v AmE. Co bych já řekl jinak je, že bych místo now dal then: He had got used to this by then. (Tou dobou byl na to zvyklý)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od pacholek vložený před 11 lety

Zdravím,

vracím se opět s Potterem. Nyní mám dotaz týkající se věty:

Harry had got used to this by now, but it had given him a bit of a shock on the first morning, when…

Chápu správně, že je to předminulý čas, že? Ve škole jsem se totiž učil tvar gotten. Který tvar slovesa tedy v takovém případě použít, got nebo gotten?

Děkuji!

Dôveryhodnú (ako vždy správnu) odpoveď ste už dostali. Držte sa jej.

Ak budete mať niekedy čas, kliknite si na linky, ktoré vám posielam, keďže sa OSOBNE domnievam, že problematika GOT vs. GOTTEN nie je taká čierna a biela ako sa môže zdať.

Děkuji za odpovědi a na odkazy určitě kouknu.

Jinak ta věta je z knihy a je to dlouhé souvětí, jen jsem to sem nechtěl celé přepisovat. Možná, že v celém kontextu by tam to now lépe vyznělo, každopádně je to především na uvážení autorky, takže bych do toho nerad zabředával. 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.