Help for English

Učební články

Napadlo mě (určitě nejsem první), že třeba k učení frázových sloves by byly fajn nějaké krátké články (resp.příběhy). Člověk to má tak pak v kontextu a lépe se to učí a pamatuje. Úplně nádhera by byla i kdyby to bylo nahrané, ale alespoň ty články. 

Taky by se mi to líbilo. Je sice pravda, že frázových sloves jsou tisíce, ale jako důležité bych bral kritérium užitečnosti. Myslím si taky, že by to spousta uživatelů ocenila. taky cítím, že to tady trochu chybí. V testech tady na HFE spousta frázových sloves vyskytuje a jsou pěkně vysvětlena. Je samozřejmě nutné to udělat formou jak píše Jakub, třeba skrze příběh. Nemá cenu se učit nějaké seznamy, ale pěkně s kontextech. Možná, že by to opravdu stálo za zamyšlení. I když v předvánočním shonu…to není dobré načasování námětu na přemýšlení 

Tady je to už aspoň 10 roků.
http://www.bbc.co.uk/…lverbs.shtml
Kurs frázových sloves má 300 lekcí, stáhnout se dá zvukový záznam i přepis ve formátu doc.
Pro představu jsem zkopíroval první lekci:
Začneme spojením – to take off, kde sloveso TO TAKE znamená vzít, brát, a částice OFF vyjadřuje pohyb- pryč. Cele slovesné spojení je TO TAKE OFF.
Obtížnost frázových sloves se ještě komplikuje tím, že totéž slovesné spojení může mít více významů. My se v tomto kurzu vždy zaměříme na ten nejběžnější význam, který u dnešního frázového slovesa je- startovat, odlétat.
Spojení použije pan Smith v rozhovoru s jeho ženou před svým odletem do Paříže.
MRS S: You´re going to be late.
MR S: No, I´am not. It´s only nine o´clock. My plane doesn´t take off till twelve o´clock.
Letadlo mi letí až ve 12, startuje až ve 12, říká pan Smith. V 10. 30 je na letišti u odbavovací překážky.
CLERK: Your ticket, please.
SMITH: Here you are.
CLERK: Oh. I´m sorry, sir. You´re too late.
SMITH: Too late? But my plane doesn´t take off till twelve o´clock.
CLERK: I´m sorry. Your plane has already taken off.
Letadlo už ale odletělo. Jak je to možné?
SMITH: But it´s only 10.30.
CLERK: Yes, but today is Thursday. Your ticket is for Wednesday.
SMITH: Wednesday?
CLERK: Yes. Your plane took off at 12 o´clock yesterday.
Letadlo, na něž měl pan Smith letenku, odletělo ve 12 hodin předchozího dne.
A na závěr ještě dva příklady: letadlo odlétá – THE PLANE TAKES OFF v předpřítomném čase je to – THE PLANE HAS TAKEN OFF a v minulém – THE PLANE TOOK OFF.

O stránce výše vím. Já nechci aby to vypadalo, že si stěžuju, jsem rád aspoň za něco, ale nevýhoda výše zmíněného je to, že je pouze dialog bez pointy, prostě nuda. Třeba jestli znáte Effortless English? Tam jsou právě takové příběhy a jejich výhoda je, že jsou nějak zábavné s pointou, takže si to člověk pamatuje namísto nudného učebnicového dialogu.. 

Carlos buys a new car. It's a very expensive car. It's a huge, blue, fast car. While driving down the street, Carlos sees a girl on a bicycle. She has long blond hair and is beautiful. He yells to her, “What's up?” She ignores him. He yells, “How's it going?” She keeps going and ignores him. He yells, “Hey, why won't you talk to me? I want to go to dinner with you. I'll take you to an expensive restaurant.” The girl turns, gets off the bike, and looks at him. She says, “I don't want to go to dinner. But if you give me your car, I will give you a sur- prise.” Carlos says, “OK!” He jumps out of the car. He gives her the keys and says, “Here are the keys.” The beautiful blond takes the keys and then kisses Carlos on the cheek. Then she jumps into the car and drives away. Carlos stands on the sidewalk. Now he has no car and no girl. He says, “That's it, just a kiss on the cheek?” He gets on her bike and rides home.

Mne zaujala knížka PHRASAL VERBS in context, autor Peter Dainty, vyd. north star. Je to komiks s cvičeníma a CD. Začala jsem se tím probírat, docela mne to bavilo, ale teď mám pauzu, takže nemůžu říct na sto procent, že mi to něco přineslo nebo je to slabé.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od dasado vložený před 11 lety

Mne zaujala knížka PHRASAL VERBS in context, autor Peter Dainty, vyd. north star. Je to komiks s cvičeníma a CD. Začala jsem se tím probírat, docela mne to bavilo, ale teď mám pauzu, takže nemůžu říct na sto procent, že mi to něco přineslo nebo je to slabé.

Díky za tip, podívám se na to

A doplním, že třeba na idiomy se mi moc líbí tady tahleta: http://www.helpforenglish.cz/…glish-idioms

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.