Help for English

to be + infinitiv x shall

Je nějaký podstatný rozdíl mezi použitím?
Am I to do it? (Mám to udělat?)
Shall I do it? (Mám to udělat) ?
Díky 

Tyhle dva jevy nefungují na stejném principu. Předně si myslím, že ten první se moc nepoužívá pro otázky. Za druhé, ten první je o předpovědi, popřípadě o výsledku, když se splní podmínka. Ten druhý se dotazuje na radu.

v první větě se má jednat o nepřímý rozkaz

To mi připomíná jednu z písní v muzikálu The Likes Of Us, která se jmenuje “How Am I To Know?” 

Am I to do it = Mam to udelat (ocekava se ode me, ze to udelam)?
Shall I do it = Mam to udelat (co myslis)?

Takhle to chapu ja.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 11 lety

Am I to do it = Mam to udelat (ocekava se ode me, ze to udelam)?
Shall I do it = Mam to udelat (co myslis)?

Takhle to chapu ja.

Na to první se používá be supposed to

Am I supposed to do it? ( mám to udělat? (očekává se to ode mě?)

Bylo tam vysvětleno,že se to používá jako povinnost dle plánu nebo něčího rozhodnutí..

Takže asi
I am to wait here. (Mám tu počkat ( rozhodnutí např: nějakeho vedoucího)
I shall wait here . (Měl bych tu počkat) (Můj názor)

Takhle?

Může být:

Am I (supposed) to do it.? Supposed lze vynechat, význam by měl zůstat stejný, pokud jsem tento gramatický jev pochopil správně.

Takže asi

Takhle?

Ano, přesně tak.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 11 lety

Na to první se používá be supposed to

Am I supposed to do it? ( mám to udělat? (očekává se to ode mě?)

Bylo tam vysvětleno,že se to používá jako povinnost dle plánu nebo něčího rozhodnutí..

Takže asi

Takhle?

A neni be to do sth jen zkracenou verzi be supposed to do sth? Vzdycky jsem si myslel ze ano, ale mozna se mylim.

Jinak to cos napsal, je v podstate to same, co jsem napsal ja.

I shall wait here . (Měl bych tu počkat) (Můj názor)

Shall I do it? = Mam to udelat (co myslis)? … (co myslis? = jaky je tvuj nazor?)

Am I to do it = Mam to udelat (ocekava se ode me, ze to udelam)? … (ocekava se ode me = je to rozhodnuti napr. nejakeho vedouciho)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 11 lety

A neni be to do sth jen zkracenou verzi be supposed to do sth? Vzdycky jsem si myslel ze ano, ale mozna se mylim.

Jinak to cos napsal, je v podstate to same, co jsem napsal ja.

I shall wait here . (Měl bych tu počkat) (Můj názor)

Shall I do it? = Mam to udelat (co myslis)? … (co myslis? = jaky je tvuj nazor?)

Am I to do it = Mam to udelat (ocekava se ode me, ze to udelam)? … (ocekava se ode me = je to rozhodnuti napr. nejakeho vedouciho)

Martin Hewings v Advanced Grammar In Use uvádí, že v méně formálních situacích je přirozenější be supposed to. To be to + infinitiv má v sobě víc “formality”, pokud se jedná o příkaz někoho nadřízeného.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

Martin Hewings v Advanced Grammar In Use uvádí, že v méně formálních situacích je přirozenější be supposed to. To be to + infinitiv má v sobě víc “formality”, pokud se jedná o příkaz někoho nadřízeného.

Dekuju za objasneni. Vzdycky jsem premyslel, proc je ta kratsi “varianta” tak malo pouzivana oproti ty delsi a ted mi to konecne dava smysl. 

díky moc všem

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.