Help for English

the fastest

Ahojte,

když řeknu např: My car is fast, Petr's car is faster but Martin's car is THE fastest. (myšleno nejrychlejší z našich aut, ne ze všech aut na světě)

Musí být v tomto konkrétním případě použit člen THE před superlativem nebo je to gramaticky správně i bez něj.

Článek jsem četl, ale na tento konkrétní případ jsem odpověď nenašel.

Díky.

Řekl bych, že určitý člen tam být musí. Před tím superlativem není žádný jiný determinátor, takže není důvod, proč by tam člen být neměl. Myslím, že tuhle větu nikdo nebude chápat jako, že je nejrychlejší ze všech aut vůbec. V té větě máte jasně dáno, jaká auta posuzujete.

Jen drobnost: V “plně anglické verzi” by správný tvar jména byl “Peter”, nikoli “Petr”.

Odpověď nalezneš i v tom článku.

Superlativ bývá bez členu, když žádné podstatné jméno nezastupuje: It's easiest if you use protective gloves. – zde se pod slovem EASIEST žádné podstatné jméno nerozumí.

V tvém případě však onen SUPERLATIV zastupuje podstatné jméno CAR, takže THE tam bude.

Díky všem,
už v tom mám jasno. Ano, to s tím easiest mi jasné bylo, ale nespojil jsem si to s mým případem.

to ozacek: Petr's je tady naprosto OK. Myslím, že není nutné překládat Petr na Peter.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 11 lety

Díky všem,
už v tom mám jasno. Ano, to s tím easiest mi jasné bylo, ale nespojil jsem si to s mým případem.

to ozacek: Petr's je tady naprosto OK. Myslím, že není nutné překládat Petr na Peter.

Nutné to není, proto jsem psal, že je to víceméně drobnost. Šlo mi o anglickou PODOBU toho jména.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.