Help for English

It will be the first time I have flown to America - proč p.perfect

Včera jsem při studiu gramatiky pro jiné vlákno (This was the first time…) narazil na větu, kterou mluvčí uváděli jako typický příklad:

• It will be the first time I have flown to America.

Proč je zde vlastně předpřítomný čas? Říká tím, že to bude poprvé, co letěl (tedy mluví o době v budoucnu, kdy tam dorazí)? Proč by pak nebyl předbudoucí.

Šel by použít přítomný prostý?

• Přítomný čas by zde použít nešel. Pamatuj si jednoduché pravidlo, že s řadovými číslovkami (the first, the second time…)** je vždy pojen předpřítomný čas.**
  • Dále když by sis tam vložil slovíčko “ever”, máš z toho opravdu ukázkovou větu na předpřítomný čas, ne? Bude to poprvé, co jsem kdy letěl do Ameriky.
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Novotka vložený před 11 lety
  • Přítomný čas by zde použít nešel. Pamatuj si jednoduché pravidlo, že s řadovými číslovkami (the first, the second time…)** je vždy pojen předpřítomný čas.**
  • Dále když by sis tam vložil slovíčko “ever”, máš z toho opravdu ukázkovou větu na předpřítomný čas, ne? Bude to poprvé, co jsem kdy letěl do Ameriky.

že jsem tak smělý, to je konkrétně jaké pravidlo? pokud se bavím o minulosti tak předpřítomný by byl jaksi out of place… It was the first time I'd seen him. místo předpřítomného (což je taky přítomný čas) by šlo použít třeba It'll be my first time flying to Amerika.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Martin Hofman vložený před 11 lety

že jsem tak smělý, to je konkrétně jaké pravidlo? pokud se bavím o minulosti tak předpřítomný by byl jaksi out of place… It was the first time I'd seen him. místo předpřítomného (což je taky přítomný čas) by šlo použít třeba It'll be my first time flying to Amerika.

Taky nevím, jaké je to pravidlo. Domnívám se ale, že věta by správně měla být opravdu s předpřítomným: It will be my first time I have flown to America.
Přítomný průběhový popřípadě prostý bych použil při: This is the last time I'm flying/I fly to America.
Vycházím z PEU 591.1 a 591.2

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.