Help for English

Ako ďalej ?

 

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, čo by som mal robiť ďalej pri učení sa angličtiny.

Angličtinu sa učím v škole od 1. ročníka ZŠ, teraz som v 3. ročníku SŠ. Napriek tomu som niekde na hranici A2 a B1 a posledné 4 roky mám pocit, že sa vôbec neposúvam. O rok mám pritom maturovať na úrovni B2. Nechcem sa ale učiť pre maturitu, ale pre život, bez angličtiny nemám vo svete šancu. Ako-tak zvládam angličtinu v odbore, ktorému sa venujem, to však do života vôbec nestačí.

Najväčší problém vidím v slovnej zásobe a vo frázach. Ťažko môžem zvládnuť čítanie s porozumením / počúvanie / gramatiku na úrovni B2, keď len domýšľanie významu slov mi nestačí na pochopenie významu viet. Keď vo vete nerozumiem 3 za sebou idúce slovíčka, tak len ťažko ju pochopím a ťažko vyberiem napríklad správny čas. Ťažko môžem niečo povedať plynule, keď mi chýbajú slová a musím vymýšľať, ako mnohé veci povedať nepriamo. Čo by som mal robiť pre zlepšenie slovnej zásoby ?

Čo sa týka známej rady pozerania filmov / seriálov s anglickými titulkami, tak to by som mohol robiť, lenže je to efektívne, keď by som musel stopovať pri každej jednej vete a prekladať ? Nebol by to taký problém, keby sa nepoužívalo toľko veľa fráz. Nebývam si istý, či to, čo som preložil doslovne, nie je fráza, overovanie googlením niekedy dá zabrať.

Čo sa týka „English Me“, tak po vyskúšaní bezplatnej verzie to vyzerá dobre. Počul som však, že učiť sa slová takto mechanicky nemá veľký zmysel, lepšie je učiť sa slová kontextovo, neviem, či je to pravda. Oplatí sa zaplatiť si to na polrok a takto mechanicky do seba vtláčať slová ?

Ešte mi napadlo vziať si nejakú učebnicu pre samoukov a ísť podľa nej, od začiatku, v takých býva dosť slovíčok. Je to dobrý nápad ? No a ešte som hľadal nejakú učebnicu gramatiku + slovnej zásoby naraz a našiel som „Destination“, zohnal som si všetky dostupné. Na úrovni B1 vyzerá dobre, na úrovni B2 je ale vo vetách priveľa slov, čo nepoznám.

A nakoniec… Je lepšie venovať sa angličtine po 1 hodinu 100 dní alebo po 4 hodiny 25 dní ? Inak povedané, má zmysel venovať cez deň priveľa času učeniu sa jazyku, čím by sa teoreticky mal výrazne urýchliť proces učenia sa alebo je to skrátka proces, ktorý sa takouto zvýšenou snahou nedá nejako výrazne urýchliť ?

Čím víc tomu člověk věnuje, tím líp.. Já se od nedávna hodně stavím za četbu. Děsně pomáhá – to co nevím si vypisuju a překládám. Není to ale o tom přečíst 50 stran za měsíc, ale tak za 2 dny, pak zjístíte, že hodně slov se stále opakuje a tím že je budete potkávat si je zapamatujete. Pro nižší úroveň je geniální věc zjednodušená četba, jsou to normálně tenké knížky (s originálem se shoduje jen obsah/pointa) např. Holmes, Gatsby atd a máte to pro určité levely. Obsažená slovní zásoba je opravdu ta, se kterou se člověk potkává. V ostravském britském centru je toho hafo…

Já z vlastní zkušenosti propaguji (kromě klasiky jako čtení, filmy apod.) poslech muzikálů. Více viz článek.
Ale záleží samozřejmě na individuálním hudebním vkusu. 

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.