Help for English

Ktera veta je spravne?

The more busy you are, the less busy I am.
The more busy you are, the less busy am I.

Ktera z techto vet je spravne? Chci tim rict neco ve smyslu “cim vic prace pro TEBE, tim mene prace pro ME”. Ta 1. veta podle me dostatecne nezduraznuje ME a u ty 2. vety si nejsem jisty jestli je spravne. Predem dekuji za objasneni.

toto jste četl?

Ted uz ano, dekuji za odkaz. 2. veta je tedy spatne (coz jsem trosku tusil)… Ale ta 1. se mi porad nelibi, protoze je poskladana tak, ze je tam duraz spis na sloveso nez na zajmeno … Napada me uz jen neco jako “The more work for you, the less work for me.”, ale rad bych to vyjadril pomoci toho slova “busy”, protoze to se hodi lepe do kontextu, ve kterem to chci rict… 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 11 lety

Ted uz ano, dekuji za odkaz. 2. veta je tedy spatne (coz jsem trosku tusil)… Ale ta 1. se mi porad nelibi, protoze je poskladana tak, ze je tam duraz spis na sloveso nez na zajmeno … Napada me uz jen neco jako “The more work for you, the less work for me.”, ale rad bych to vyjadril pomoci toho slova “busy”, protoze to se hodi lepe do kontextu, ve kterem to chci rict… 

Vaše nová varianta je určitě nejlepší. U vaší první bych ještě dodal, že BUSY se stupňuje krátce, tedy busier.

Jen je třeba si ujasnit, že důraz na slova ve větách je často v AJ a ČJ řešen jinak.

Obecně vzato, čeština dává slova s důrazem často na konec, ale angličtina tak fungovat nemůže, protože má mnohem “přísnější” slovosled.

To je pochopitelně dáno tím, že nemá pády, proto nedokáže jednoduše vyjádřit vztah mezi jednotlivými slovy ve větě jinak, než že si pohlídá, v jakém pořadí jsou postavena.

Důraz se může vyjádřit v AJ třeba tím, že prostě slovo vyslovíte důrazněji. V knihách můžete občas narazit na takové slovo psáno kurzívou. Nebo se v AJ prostě použije jiná větná struktura (trpný rod třeba).

Nicméně vaše první věta by se dost dobře takto s důrazem říct nemohla, mnohem lepší je druhá (more work for you).

Takže ta věta by byla správně “The busier you are, the less busy I am.”, je to tak?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.