Help for English

FCE - samostudium nebo kurz? + jaké učebnice

 

V prosinci plánuji udělat si FCE. Stále však nevím, zda jít na kurz, nebo jestli se dá na zkoušku připravit samostudiem doma. Úroveň angličtiny mám na cca B2, rozumím i odborným textům do školy, ale na druhou stranu jsem už dlouho nemluvila – nedělá mi problém mluvit (to se rozkecávám dost rychle :)), ale zhoršila se mi výslovnost. Co myslíte, má smysl zaplatit si kurz? A ještě další dotaz – s jakými učebnicemi při přípravě na FCE máte nejlepší zkušenosti, kterou/které byste mi doporučili si pořídit? Díky za odpovědi! :)

Podľa mňa stačí samoštúdium…ak je problém len so speakingom, dá sa zaplatiť si native-speaker-a len na to. Na kurzoch sa väčšinou aj tak speaking zvykne dosť zanedbávať (to je aspoň moja skúsenosť) a skôr sa vysvetľuje gramatika atď. Takže buď by som odporúčala s niekým sa dohodnúť len na ten speaking alebo nájsť niekoho ochotného rozprávať sa napr. cez Skype (zdarmo a dá sa spoznať kopa zaujímavých ľudí).

Čo sa týka učebníc – mne sa najviac páčila “Objective FCE” – precvičujú sa všetky zručnosti a sú tam aj úlohy vo formáte, v akom sa vyskytujú na FCE “Destination B2” – to je skôr na rozšírenie si slovnej zásoby (collocations, idioms..) a gramatiky “Common mistakes at FCE” – útla knižka s najčastejšími chybami (gramatické) a potom určite “Past Papers” – zadanie testov z minulých rokov – ak nie sú nejaké zásadné problémy napr. s tou gramatikou, tak potom odporúčam urobiť čo najviac testov z minulých rokov – človek si zvykne na formát, vypracuje si techniku, ktorá mu vyhovuje, zistí ako je na tom s časom… Je dobré si urobiť aspoň 1 test aj úplne na začiatku prípravy na orientačné zistenie, či treba na niečom intenzívne pracovať alebo či je certifikát prakticky už v kapse ;-)

Osobně doporučuji udělat si těch zkušebních testů (past papers) víc, i pokud máte na první pokus dobrý výsledek – člověk si zvykne na formu, časové omezení a podobné věci, které ho pak při zkoušce zbytečně nestresují.
Ohledně Speaking doporučuji zaplatit si minimálně jednu, dvě hodiny (stačí přes Skype) se zkušeným učitelem (nejlépe někým, kdo dlouhodobě připravuje studenty na Cambridgeské zkoušky, případně nějakou zkouškou sám prošel). Takový Vám pomůže s uchopením Writing a poví, na co dávat pozor u Speaking a kde lze třeba snadno získat body. :)
Případně si na youtube najděte videa se záznamem Speaking, často je i nich i ohodnocení výkonu studentů (můžete porovnat se sebou).

Zoey a Franta, moc děkuju za odpovědi – za tipy na učebnice a za sdílení vlastních zkušeností, pomohlo mi to! :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.