Help for English

tell nebo say

Dobrý den, ahoj všem.
Právě čtu knihu Forrest Gump z nakladatelství Penguin readers (Level 3) a na straně 1 je uvedená věta:

“I can think things OK, but when I have to say them or write them down, sometimes they come out all wrong.”

Z jakého důvodu je uvedené slovíčko say? Hodilo by se mi tam více tell.

Mám zažitou domněnku:

say – říci co tell – říci komu, čemu

Musím jim říci je přeci I have to tell them.

Má tam tedy slovíčko say opravdu své opodstatnění? Děkuji Vám.

Ale tady přece není ŘÍCT NĚKOMU, ale ŘÍCI NĚCO! :)
Forrest říká “ty věci” = THEM.

(THEM je množné číslo od IT, používá se jak pro osoby, tak pro věci.)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 10 lety

Ale tady přece není ŘÍCT NĚKOMU, ale ŘÍCI NĚCO! :)
Forrest říká “ty věci” = THEM.

(THEM je množné číslo od IT, používá se jak pro osoby, tak pro věci.)

Děkuji Vám Franto,
nevědel jsem, že množné číslo pro IT je THEM.

Samotné Tell them … by ale znamenalo Řekni jim .., že ano?

V jakém članku zde na Help for English je uvedené, že THEM je také množné číslo pro IT. To mi uniklo :( Měl jsem za to, že to je pouze a jenom osobní předmětné zájmeno 3.os. mn.č.
Díky moc za Vaši pomoc.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Dvořák vložený před 10 lety

Děkuji Vám Franto,
nevědel jsem, že množné číslo pro IT je THEM.

Samotné Tell them … by ale znamenalo Řekni jim .., že ano?

V jakém članku zde na Help for English je uvedené, že THEM je také množné číslo pro IT. To mi uniklo :( Měl jsem za to, že to je pouze a jenom osobní předmětné zájmeno 3.os. mn.č.
Díky moc za Vaši pomoc.

TELL THEM = řekni jim (lidem / zvířatům / věcem TTT )
SAY THEM = řekni je (ty věci, ta slova, ty věty – dle předchozího kontextu)

Osobní a přivlastňovací zájmena #2
Ukazovací zájmena
Chápu, že Vám to může přijít zvláštní, nicméně jak jinak vyjádřit množné číslo od IT? :)

Tyto články jsem si právě že již pročítal a mám je zažité, ale nikde jsem v nich nenašel tu informaci, že THEM je množné číslo od IT. Velmi cenná rada a moc Vám za ni děkuji.

Tyto články jsem si právě že již pročítal a mám je zažité, ale nikde jsem v nich nenašel tu informaci, že THEM je množné číslo od IT. Velmi cenná rada a moc Vám za ni děkuji.

Cituji ze zmíněných článků: :)

Ve třetí osobě množného čísla se nerozlišuje, zda se jedná o mužský, ženský či střední rod. Tedy muži jsou THEY, ženy jsou THEY a neživotné věci jsou také THEY.

V některých případech je použití ukazovacích zájmen zbytečné, a to tehdy, když právě není potřeba zdůraznit, o které věci přesně se mluví (je to např. každému jasné, nebo patrné v dané situaci). Klasický příklad je např. pokud je v otázce ukazovací zájmeno, v odpovědi už nebude:

What are these? – They are my sleeping pills. nikoliv these are

To ano, ale stále tam nevidím slovíčko THEM. V článku je několikrát zmíněné slovíčko THEY (nikoliv THEM). To jsem z toho jelen :(

To ano, ale stále tam nevidím slovíčko THEM. V článku je několikrát zmíněné slovíčko THEY (nikoliv THEM). To jsem z toho jelen :(

THEM je tvar zájmena THEY v předmětu, čili za slovesem – také: viz Pádová osobní zájmena.

Teprve teď mi to docvaklo :) Už je mi to zcela jasné. Díky za nakopnutí a vysvětlení a hlavně za trpělivost. Děkuju moc.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.