Help for English

Tipy a triky

Dobrý deň

Rád by som sa s Vami podelil o pár užitočných tipov a trikov, ktoré by Vám mohli zefektívniť výučbu anglického jazyka. Ak už tu niekedy bolo niečo podobné preberané, prosím ignorujte môj príspevok.

Tip č. 1
Keď som sa pripravoval na FCE skúšku, tvrdo som zháňal čo najviac materiálov, testov a pod. Na internete som našiel nemalé množstvo testov, z ktorých som sa snažil zároveň načerpať čo najviac pre mňa neznámych slovíčok. Chcel som sa však tak trochu vyhnúť použitiu papiera /mám rád prírodu/ a tak som sa snažil nájsť čo najvhodnejší spôsob, ako si zapisovať nové slovíčka do PC. Po vyskúšaní mnohých utilitiek som zakotvil na peknom programčeku Sticky notes. Jedná sa o bločky, ktoré si aktivujete kliknutím myši na ikonu vedľa hodín alebo klávesovou skratkou. Veľa programov takéhoto typu má zbytočne komplikované menu, avšak tu napríklad zvýraznenie písma robíte starým známym spôsobom CTRL+B , kurzívu CTRL+I atď. Obrovským benefitom je vyhľadávací a organizačný nástroj, kde si môžete svoje poznámky roztriediť do kategórií a jednoducho v nich vyhľadávať požadované slovíčko.

http://www.igorv.com/…kyNotes.aspx

Tip č. 2
Pri precvičovaní testov či už Reading alebo Use of English som narazil na obrovský problém. Niekedy boli totiž otázky k textu až pod samotným textom. Problém bol v tom, že som nemal otázky neustále na očiach ale som musel stále skrolovať dole a hore. No proste, bol som z toho doslova zúrivý. Uvedomil som si, že ani nahranie otázok do druhej záložky prehliadača nerieši problém k moje plnej spokojnosti. Špekuloval som teda čo s tým. Užívatelia prehliadača Opera majú vyhraté. Otvoríte si dve záložky a pravým tlačidlom na prvej z nich aktivujete pod položkou „Arrange“ funkciu „Tile vertically“. Užívatelia Firefox sú na tom trochu horšie. Riešenie je však jednoduché. Treba si stiahnuť a nainštalovať plugin Fox Splitter. Potom si stačí otvoriť stránku s textom a stlačiť pravé tlačidlo myši a v kontextovom menu vybrať pod položkou Split to, do ktorej strany chcete otvoriť klon súčasnej stránky. Potom je už všetko veľmi jednoduché…

https://addons.mozilla.org/…/addon/4287/

Tip č. 3

Najmä pri precvičovaní Reading testov som pochopiteľne narážal na neznáme slovíčka. Zatúžil som mať po ruke nejaké „zvýrazňovátko“, pomocou ktorého by som si počas čítania označil slovíčka a potom neskôr by som si ich preložil a napísal do poznámok. Takýchto nástrojov je vo forme pluginu pre Firefox viac. Užívatelia Opery majú tentokrát trochu problém. Jediný spôsob, ktorý som po nemalom úsilí rozbehal, je použie java scriptu. Ten script treba relatívne prácne zaviesť do Opery a bohužiaľ nachádzal som aj odkazy na „nechodivé“ java scripty. Nakoniec sa mi to podarilo, avšak keď som uvidel možnosti pluginu Wired-marker pre Firefox, bolo rozhodnuté.
Po nainštalovaní tohto pluginu máte k dipozícii silný zvýrazňovací nástroj s mnohými fukciami. Ja sa sústredím na tú, ktorú som potreboval. Po stlačení skratky ALT+X resp. vyhľadaní položky Wired-marker v menu, sa otvorí záložka pluginu, kde máte na očiach 8 „fixiek“ o 8 farbách. Doporučujem si vybrať jednu z farieb, ktorá sa Vám páči a cez pravé tlačidlo myši aktivovať „Properties“. Tu si nastavte vlastnú klávesovú skratku (ja mám Alt-S, pretože sú blízko pri sebe). Potom je už všetko veľmi príjemné. Čítate text, označíte neznáme slovo myšou, stlačíte Alt-S a zobrazí sa Titulok a poznámka. Ak máte záujem, do poznámky si napíšte preklad slova a potom kedykoľvek neskôr, keď sa dostanete myšou nad označené slovo, v bublinke uvidíte aj preklad. Príjemné je, že poznámky sa nahrávajú do cookies, takže kedykoľvek v budúcnosti ich nájdete na stránkach, ktoré ste takto vypracovali.

https://addons.mozilla.org/…/addon/6219/ wired-marker

Toľko teda z mojej strany. Dúfam, že sa Vám tieto triky budú hodiť a budem zároveň rád, ak napíšete svoje metódy, ktorými si zvyknete zefektívňovať štúdium. Samozrejme počítam s tým, že možno existujú ešte lepšie programy ako tu uvádzam. Ak o takých viete, podeľte sa s nami. Je to predsa náš web. :-) (Zároveň sa klaniam všetkým participujúcim osobám, bez ktorých by tento web neexistoval“)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.