Help for English

Slovní zásoba

Učí se někdo slovní zásobu přímo ze slovníku? Třeba např.slovník od Macmillana. Jsou tam vyznačená slovíčka, která jsou nejvíce používaná a navíc je ke slovíčku vždy plno vyčerpávajících informací. Zajímá mě jestli to není blbý nápad a zda je to efektivní.

Osobně se mi osvědčují spíše knihy na rozvoj slovní zásoby, pěkné má Cambridge (English Vocabulary) nebo Oxford Press (OXFORD Word Skills). Jsou tam vazby, což mají lepší slovníky taky, ale hlavní jsou pro mě cvičení. Bez nich se to nenaučím.

Jasně, pokud naleznete slovíčko co ještě neumíte, je vyznačené jako frekventované, tak se ho můžete naučit. Označují se tak často používaná slovíčka, takže určitě neprohloupíte, pokud se ho naučíte.

S takovým slovíčkem se totiž zcela jistě ještě mnohokrát setkáte.

Myslím ale spíše, že si otevřu slovník a denně se třeba naučím 10 nových slovíček (například začnu od písmene A)

Mně to připadá jako izolované učení slovíček a to se právě moc nedoporučuje. Koukni se Majulis do sekce Tipy a Triky (Slovní zásoba)

To je dost nerealne naucit sa 300 novzch slovicok za mesiac, s tym, ze si ich budes pamatat dlhodobo. To asi nema zmysel ucit sa slovicka v abecedom poradi, lebo by si sa ucil slovicka, ktore su zbytocne. Skor by som sa zameral na najpouzivanejsich 1000 az 5000 slov.

Slovíčka, která se učíte, by měla mít nějaký kontext. Samozřejmě jsem patřil taky k těm, kteří si rádi čtou slovníky, a tedy učil jsem se nové věci přímo ze slovníku. Na tom určitě není nic špatného. Ale prostě učit se jen tak od A do Z je trochu nemotivující a… Dříve nebo později už Vás to přestane bavit a budete mít velkou slovní zásobu od A… trochu nesouměrně s tím, co člověk potřebuje.

Proto taky doporučuji knížky na rozšíření slovní zásoby. Je to tam seskupené tématicky, takže víte, že se učíte slovíčka, která se týkají podobné věci, a to se lépe aplikuje v praxi.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.