Help for English

Having been doing

Dnes som vo Wikipédii narazil na 2 vety:

Having been standing for several hours, they were beginning to feel tired.

• We are not proud of having been drinking all night.

Keďže Wikipédiu nepovažujem za spoľahlivý zdroj, chcem sa spýtať, či vôbec takéto formy existujú a či ich mám používať.

Zde se jedná v první větě o dokonavé participium (viz také článek) a v druhé o gerundium.

Participium se vytváří z infinitivu. Pojďme si pro zjednodušení udělat takový přehled:

přítomný infinitiv: (to) do
participium přítomné: doing

minulý infinitiv: (to) have done
participium minulé/dokonavé: having done

minulý průběhový infinitiv: (to) have been doing
participium minulé průběhové: having been doing

Rozumiem tomu, že je to minulé particípum/ge­rundium, ale nevedel som, že od tohto existuje aj nejaké priebehová forma.

Čo sa týka toho minulého priebehového infinitívu, nemalo by to byť to have been doing ?

Napr. “He is supposed to have been lying when he boasted about his education.”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Ales1603 vložený před 11 lety

Rozumiem tomu, že je to minulé particípum/ge­rundium, ale nevedel som, že od tohto existuje aj nejaké priebehová forma.

Čo sa týka toho minulého priebehového infinitívu, nemalo by to byť to have been doing ?

Napr. “He is supposed to have been lying when he boasted about his education.”

Ano, to bude asi jedna z těch chyb, o kterých jsem mluvil. Nějak se mi nepodařilo dohledat zdroj, z něhož bych načerpal přesnější informace. Díky! 

Co se týče prvního příkladu (Having been standing for several hours, they were beginning to feel tired.) já to Having + past participle vnímám jako “protože se událo toto” či “byla splněna podmínka” má to následující výsledek. Takže protože stáli dlouho, začali být unavení.

Případně u “Having lived in London, I know the city very well.” Jelikož jsem tam byl, můžu se k tomu vyjadřovat.

Omlouvám se za kostrbaté vysvětlení.

participium přítomné průběhové: being doing

Toto opravdu existuje? Jsem se snažil vymyslet příklad, ale nwm nwm…ani na netu jsem nenašel jedinou větu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Ritter vložený před 10 lety

participium přítomné průběhové: being doing

Toto opravdu existuje? Jsem se snažil vymyslet příklad, ale nwm nwm…ani na netu jsem nenašel jedinou větu.

To snad ne, kde jste k tomu přišel?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 10 lety

To snad ne, kde jste k tomu přišel?

Nahoře v souhrnu to zmiňuje pan Barták. Vím, že sám píše, že to nemusí být dobře. Jen to je takové ujištění pro mě.

Ale jinak všechno ostatní platí a dá se používat, že? Myslíte, že tam něco chybí?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Ritter vložený před 10 lety

Nahoře v souhrnu to zmiňuje pan Barták. Vím, že sám píše, že to nemusí být dobře. Jen to je takové ujištění pro mě.

Ale jinak všechno ostatní platí a dá se používat, že? Myslíte, že tam něco chybí?

Příspěvek jsem upravil, děkuji za upozornění.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 10 lety

Příspěvek jsem upravil, děkuji za upozornění.

Děkuju moc! Hned si budu jistější!

P.S.- Koukám, že jste smazal:

• participium minulé průběhové – having been doing

To však existuje, nebo ne?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.