Help for English

Knihy

 

Hezký den,
existují také knihy, které jsou zjednodušené pro studenty, ale nezkrácené (jen převyprávěné jednodušším jazykem)? Aby nebyl z čtyřsetstránkové knihy sešítek o dvaceti stranách (to je pak spíš jak obsah ze čtenářského deníku…)… :?:

Nakladatelství cambridge nabízí knihy psané přímo pro studenty zjednodušeným jazykem – rozdělené do úrovní. Tudíž to nejsou žádná zjednodušená díla, o nichž se zmiňuješ.

Obávám se, že to právě Leiah zná a nechce:) Ani v Level Advanced to prostě není ONO…

Taky by mě nebavilo číst ty zjednodušiny. To raděj nebudu polovině rozumět :-D

Objevila jsem teď v antikvariátu převyprávěnou klasiku (3 mušketýři, Muž se železnou maskou aj.) pro mládež. Není to nějak výrazně krácené, ale psané hodně jednoduchým jazykem a krásně se to čte. Přirovnala bych to asi k českému převyprávěnému Robinsonovi. Taky tam z Defoa nezůstalo všechno, ale pro mládež je „stravitelnější“. Vydal to Moby Books New York. Bohužel jinde než v antikvariátech se už asi neseženou…

Bohužel ta krácená zjednodušená literatura pro studenty mi přijde „ušitá horkou jehlou“ a mnohdy se z toho dá těžko vysledovat nějaký děj. Ve výsledku je často těžší to číst (aspoň pro mě), protože těch 1200 apod. slov si každý „zkracovatel“ přestaví jinak. Stačí aby jich byla desetina neznámých k tomu děj seškrtaný na minimum a z čeho pak ten význam odhadnout? Nedávno jsem četla zkrácenou Hvězdnou bránu. Teda, kdybych neznala film, vůbec bych nepochopila o co tam vlastně jde – a ne proto, že bych nerozumněla textu, ale díky škrtům je z toho mírně řečeno solidní guláš (Muži v černém jsou na tom podobně, Válku světů v plné verzi bohužel neznám, tak z toho ani nic moc nemám). Dál už tenhle druh literatury nezkouším. Škoda peněz i času. Ale asi to vydavatelům dobře vydělává, tak se vydávání vyplatí…

Lenko, to nevím, my máme doma zjednodušné příběhy (tuším Midsummernight Dream, Oliver Twist…) od nakladatelství Usborne a připadají mi velmi dobré. Aspoň teda pro děcka jsou skvělou ochutnávkou, třeba pak budou chtít číst i ten opravdový román 8-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.