Help for English

Druhý kondicionál - mohl

 

Dobrý den, ahoj.

Věta:
Kdybych tam tehdá šel, mohl jsem vyhrát.

Můj překlad:
If I went there that day, I would win.

Překlad této věty by byl spíše “Kdybych tam tehdá šel, vyhrál bych.” Jak vyjádřit slovíčko mohl, když 2.kondicionál se vyjadřuje pomocí would? I would could win je nesmysl. Co třeba pomocí be able to?

Čili:

If I went there that day, I would be able to win.
To mi přijde šikovnější.

Můžete mi prosím poradit?
Děkuji Vám

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že podmínka je v minulosti (kdybych tam tehdá šel), bude nutné použít třetí kondicionál, který vyjadřuje něco, co se stalo v minulosti (viz článek o kondicionálech).

Nenechte se zmást tím went ve vaší větě, které by tam dávalo smysl vzhledem k tomu, že se jedná o uzavřenou minulost, jenže u kondicionálů je to posunuté: If I went there, I would win = Kdybych tam šel, vyhrál bych (ale nemluvím o minulosti. Říkám, že kdybych se rozhodl tam jít, tak bych vyhrál), lépe to pochopíte na jiném příkladu, třeba: If I had money, I would be happier = Kdybych měl peníze, byl bych šťastnější (peníze nemám, ale kdybych je měl, byl bych šťastnější – o minulosti nic neříkám)

Proto je nutné použít třetí kondicionál: If I had gone there

K vašemu hlavnímu problému: v hlavní větě musí být podmiňovací způsob, to však neznamená, že zde musí být nutně would. Většinou tam je, proto vás to nejspíš zmátlo, ale stejně jako would, zde může být i could.

If I had gone there, I could have won – takto by tedy zněla vaše věta (třetí kondicionál: předminulý čas + minulý kondicionál). “that day” zde nebude nutné, jelikož to dostatečně vyjadřuje předminulý čas.

V druhém kondicionálu, by to bylo takto: If I went there, I could win – Kdybych tam šel, mohl bych vyhrát (ještě tam můžu jít, uvažuji nad možnou budoucností, minulosti se to netýká).

Would be able lze samozřejmě také použít.

Jo takhle to tedy je. Tak moc děkuji za vysvětlení. Teď už je mi to jasné.

Není vůbec zač, jsem rád, že už je to jasné :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.