Help for English

English for kids

 

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat na rady, jak učit malé děti anglicky. Předem říkám, že nechci slyšet, že to nemá cenu, zbytečně je tím budu mást, že to stačí ve škole apod. Chtěla bych rady od těch, kteří své děti učí.

Mám v plánu mluvit na své dítě anglicky hned od začátku. Ale ne pořád, ale třeba si říct, že čtvrtek dopoledne budu mluvit jenom anglicky, úplně všechno. Miminko si zvykne, že prostě čtvrtek je anglický a bude postupně “nasávat” slovíčka. Máte s tím někdo takto zkušenost? Nechci učit gramatiku nebo tak podobně, ale prostě aby ten jazyk slyšelo, chápalo, jak se používá, umělo základní slovíčka a hlavně aby to bylo zábavné. A samozřejmě od začátku budu pouštět i anglické pohádky, číst i anglické knihy apod.

V tomto ohledu existuje vícero přístupů. Mohu Vám doporučit výbornou knihu zabývající se dvojjazyčnou výchovou – “Be Bilingual” (http://www.be-bilingual.net/Read.html). Vím, že píšete, že neplánujete úplnou dvojjazyčnou výchovu, ale i tak si myslím, že publikaci určitě shledáte velmi zajímavou. Obsahuje především zkušenosti skutečných rodičů a dětí a nikoli pouze jazykové teorie (jako některé jiné kousky) a ukazuje, jak fungují rozličná pojetí bilingvní výchovy (myslím, že i včetně toho, které zmiňujete – jeden den jiný jazyk).

Podmínka, která je asi nejdůležitější, a kniha to z pochopitelných důvodů nezmiňuje TTT, je správná výslovnost. Bez ní hrozí, že se dítě naučí nepoužitelnou českou variantu angličtiny, jinde ve světě nesrozumitelnou. Ale to je věc, kterou jistě každý dlouhodobý příznivec HFE ví. :)

U nás doma jsem původně začínal podobně jako vy, někdy anglicky a někdy česky. Výsledek byl ohromující – viz článek Come on, baby! aneb Anglicky již od narození.
Potom jsem ale stejně během třetího roku postupně přešel na striktně dvojjazyčnou výchovu typu OPOL (one parent, one language) a v současné době je již situace taková, že starší dcera na mne sama mluví téměř výhradně anglicky. (O vývoji mezi třetím a pátým rokem chystám pokračování výše uvedeného článku.)
Pokud by Vás ještě cokoli zajímalo, určitě napište (sem nebo PM).

Moc děkuju :-) knížku si seženu a nějaké dotazy na vás vymyslím, napíši PM :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.