Help for English

Used to

 

Mám tu cvičení na used to. Můžete mi prosím pomoci. V případech, které jsou zvýrazněný tučně nechápu, proč nelze použít “used to”.

Bernie always tells Guy how hard life was/used to be back then, and it's true, but most of the time Bernie and I were happy, though every now and again I got/ used to get upset because we didn't have much money.

Proč nelze říci : “Bernie and I used to be happy”, “we didn't use to have much money”? Díky moc

Podle mě je to proto, že se jedná o vypravování s několika ději v minulosti a v těchto případech se spojení used to takhle opakovaně nepoužívá.

Doporučuji i tento článek:
http://www.helpforenglish.cz/…-v-minulosti

Used to vyjadřuje, že něco kdysi bývávalo, ale už to tak není. Ve vašem cvičení jednoduše říkáte, co bylo v minulosti.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 9 lety

Used to vyjadřuje, že něco kdysi bývávalo, ale už to tak není. Ve vašem cvičení jednoduše říkáte, co bylo v minulosti.

Pokud by “used to” vyjadřovalo, že už to tak není, tak by to ale přece nevylučovalo použití “we didn't use to have much money”. Znamenalo by to: tu a tam jsem se rozčílila, protože jsme nemívávali dost peněz.

Možná spíše, jak píše Josef: pokud je více dějů v minulosti s nějakou spojitostí, tak se nepoužívá opakovaně “used to”.

Je to obyčejné vypravování v minulosti, kde říkáte, co se stalo v určitém čase. Use to vyjadřuje (nebo spíše zdůrazňuje), že něco někdy kdysi dávno bývávalo, ale už není. Když říkáte, co se jednoduše stalo v minulosti (Bernie and I were happy), kolikrát se něco stalo (every now and again I got upset), nebo také jak dlouho něco trvalo, use to se použít nedá. Mimo toto se use to také používá pro opakované děje v minulosti, které trvaly nějakou dobu.

Podobně jako v češtině byste neřekl: “Většinu času jsme já a Bernie kdysi bývávali šťastný, ačkoliv čas od času jsem se kdysi rozčiloval, protože jsme nemívávali moc peněz.”

edit: got upset je spíše něco jako, že byl nešťastný nebo znepokojený… Můj překlad je pouze pro ilustrativní účely. ;)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.