Help for English

Jak na poslech

 

Učím se angličtinu už hodně dlouho. V kurzu probírám angličtinu na úrovni inermediate. Nemám problém se slovíčky, gramatiku taky jakžtakž zvládám, ale co se týká poslechu to je můj kámen úrazu. Já ty slovíčka zkrátka neslyším. Se svýma dětma doma posloucháme anglické dětské písničky, ale pokud si nenajdu slova písničky, tak to neslyším. Jde to nějak vytrénovat?

Nejčastější příčinou nesnází s poslechem bývá nesprávná výslovnost – je velmi obtížné rozumět, pokud vyslovuji věci jinak než rodilí mluvčí na nahrávkách. Správné výslovnosti se dá vždy více či méně přiblížit, ví-li člověk jak na to. Zkuste pro začátek tipy v těchto článcích:
http://www.helpforenglish.cz/…to-listening
http://www.helpforenglish.cz/…ni-sebe-sama

Zkuste také poslouchat nahrávky zjednodušených knih spolu s textem, který čtete zároveň nebo před/po poslechu:
http://www.helpforenglish.cz/…dusena-cetba

Písně jsou potom kapitola sama pro sebe, porozumění zpívanému textu je v podání některých interpretů ještě o stupeň či dva těžší než porozumění “obyčejnému” mluvenému slovu.

Ještě bych doplnil pana Bartáka, že na tohle téma už je zde hodně příspěvků, které se dají najít pomocí funkce hledat. Doporučuji je pročíst.

Za sebe bych vám poradil tuhle vynikající stránku (díky Leiah, která sem dala odkaz) na trénování poslechu:
http://lyricstraining.com/
Jedná se o doplňování vynechaných slov do textu právě puštěného videoklipu. Skladbu je možno si vybrat mezi několika úrovněmi obtížnosti poslechu. U doplňování slov jsou k dispozici dva způsoby – buď pomocí klávesnice (těžší varianta), nebo výběrem ze čtyř možností (lehčí v.). Původní účel této stránky byl zřejmě naučit nazpaměť text písní, ale i k nácviku poslechu se výborně hodí.
Procvičovat poslech by se mělo denně (stačí deset – patnáct minut).

Pokud tuhle stránku hodláte vyzkoušet, tak není potřeba žádná registrace. Také se ze začátku nesnažte porozumět zpěvákům, kteří používají silný přízvuk.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.