Help for English

Kniha v angličtině

Jakou knihu v angličtině byste doporučili pro více pokročilého?
Nějakou beletrii, která hovoří moderním avšak ne uměleckým jazykem?

musíte říct alespoň žánr. Takových knih jsou tisíce a je dobré číst něco, co Vás baví.

skus pre zaciatok mrknit http://www.helpforenglish.cz/cz/forum/?… je tam dost dobrych tipov

celkově jsou jednoduché POHÁDKY a povídky pro mládež. problémy byste neměl mít s četbou knih od ROALDA DAHLA nebo HARRYHO POTTERA. překvapivě jednoduché jsou také knihy od roberta t. KIYOSAKIHO (o finančním světě jednoduchým jazykem pro širokou veřejnost; s dechberoucím, úchvatným a fascinujícím pojetím).

sám bych vám doporučil číst CESTOPISY nebo AUTOBIOGRAFIE, poněvadž jde o popis osobnosti a jeho/jejího života, kde není důležité používat složité výrazy či „nevšední“ slova a výrazy.

také jsou dobré BILINGVNÍ knihy, kde máte „nápovědu“ v podobě českého jazyka na protější stránce.

pokud se přenesete přes knihy ve ZJEDNODUŠENÉ verzi (ty jsou k nezaplacení..), tak se již dá číst téměř všechno, poněvadž se v běžné řečí používá jen „hrstka“ slov (údajně ne více než 3000). celkově se dá říct, že nejtěžší je beletrie, poněvadž zahrnuje největší slovní zásobu, ale nejvíce se blíží běžně „používanému“ jazyku, takže doporučuji právě jí.

1. BILINGVNÍ KNIHY zásadně nedoporučuji.
    1. Nesouhlasím ani s tím, že jsou jednodušší pohádky a knihy pro mládež. 1) dospělého jen těžko motivují, 2) anglické a americké děti rozumí i složitějšímu jazyku, jejich věk nemá nic společného s úrovní angličtiny. Jednodušší než pohádky jsou často thrillery, horory, detektivky apod… ale nejde o žánr ale spíš o spisovatele.

Ty bilingvní knihy jsou zrádné, už i proto, že se prostě nikdy nepřekládá slovo od slova.
Harry Potter je docela náročné čtení, je tam spousta novotvarů a hlavně ty kletby a zaklínadla v životě moc neužijete :-) I když ho rozhodně nezatracuji, naopak.
Mně osobně se docela dobře čtou knihy Agaty Christie (městská knihovna v Praze je má komplet ve fondu). A moc pěkně se čtou knihy Marka Haddona: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time – mají ji v knihovnách, a pak A Spot of Bother. Je to psychologicky laděná moderní beletrie, spousta dialogů, příběhy normálních lidí.
Hezké (ženské) čtení je The Diary of a Mad Housewife (česky to vyšlo jako Deník americké manželky), Something Blue, Something Borowed, The last Family in England…

Mně se výborně četl Dan Brown, Tom Clancy, Clive Cussler nebo John Grisham. To jsou povětšinou celkem dost známí autoři takových napínavých thrillerů. Velkou uměleckou a estetickou hodnotu to asi nemá, ale čte se to dobře, je tam hodně přímé a hovorové řeči a moderní slovní zásoba (včetně takových soudobých trendů, třeba používání slov google, friend jako sloves a podobně).
Z lehčích byl imho i ten Harry Potter nebo třeba Lewisovy The Chronicles of Narnia. Dobrý byl i Paolo Coelho, tam se člověk tak nějak naučí číst i mezi řádky a hledat různé metafory.
Co se mi četlo hůře byl třeba Tolkien a Allen, ačkoliv právě tyhle knihy byly z obsahově naprosto vynikající.
A dvě nejhorší knížky na čtení v angličtině (ačkoliv opět se skvělým obsahem) byly pro mě povídky a básně od E.A. Poa a Trainspotting od Welshe. Zvlášť tu poslední zmíněnou jsem měl kolikrát chuť vyhodit z okna, protože… no, najděte si to a uvidíte :-)

S výše uvedenými knihami souhlasím. Brown, Grisham, Lewis se čtou velmi dobře.

Doporučit můžu taky například The Hitchhiker's Guide to the Galaxy od Douglasa, cokoli od Kinga. Z fantasy se mi hodně líbí Terry Goodkind, Peter V. Brett, Paolini apod.

Na Tolkiena se už nějakou dobu chystám, ale nějak se mi do něj pořád nechce, asi jak všichni píšou, že se čte blbě.

Rozhodně moc nedoporučuju knihy, které jsou přeloženy z jiného jazyka. Četl jsem The Count of Monte Cristo a to se čte tak špatně, že si musíte na měsíc vzít dovolenou :) Obsahově je to ale velmi dobrá kniha.

Je dobré se zaregistrovat na goodreads.com, kde si můžete vést evidenci knih, které jste četl nebo budete číst. Je tam taky dost žebříčků podle žánrů. Hledáte-li například dobrou knihu ze sci-fi, není problém si takový žebříček najít a podívat se, které knihy jsou vysoce hodnocené a můžete si přečíst i recenze od uživatelů.

http://www.goodreads.com/book/explore

Mohu se zeptat, jakou knihu v aj byste doporučili mírně pokročilé? Chtěla bych ze začátku něco jednoduššího, klidně nějakou pohádku :-)
Předem děkuji za odpověď.

Třeba „Charlie and Chocolate Factory“ od Roalda Dahla
http://www.englishbooks.cz/…edavani.html?…

mně se líbil Tracy's Tiger (škoda, že je u nás k sehnání jen jako bilingvní).

dobra tema ;-)

ako by ste prelozili horespomenuty “A Spot of Bother”? predom dik

Trošku problém.

Malá nesnáz.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.