Dobrý deň,
prosím, poradíte mi niekto? Mám problém s angličtinou, lebo som sa ju poriadne neučila (na základnej nám učka dávala dobré známky za hocičo, nejaký projekt z Google prekladača a pod.), a teraz z tej angličtiny nič neviem. Ako to mám dohnať? Som už na strednej a bojím sa, že nezmaturujem. Počutý text absolútne nedokážem zachytiť, keď pozerám film po anglicky, nič nerozumiem, dokonca ani tie slová, čo poznám, tá výslovnosť je taká splývavá, že nedokážem ani rozoznať, kde končí a kde začína slovo. Ako ste sa po anglicky naučili Vy, čo ste dosiahli takú vysokú úroveň? Angličtina sa mi zdá strašne nepresný a nezreteľný jazyk, slová majú strašne veľa významov, výslovnosť je na každom slove iná. Nedokážem pochopiť, ako sa tomu vôbec dá rozumieť (niekedy mám pocit, že ani keby som bola Angličanka, tak by som nič nerozumela). Ako často sa angličtine venujete?
Inak v škole máme angličtinu 4× týždenne.
Prosím, poraďte mi, ako sa efektívne učiť… Mám sa učiť každý deň? Ako dlho?
Tento rok mi navyše pribudla aj nemčina, ktorá sa mi zdá dosť ťažká a nie je mi veľmi sympatická, prevažujú v nej písmená ch, z a ktovieako sa mi nepáči… ale zase je to vhodný jazyk vzhľadom na našu zemepisnú polohu. Nemčinu máme 3× týždenne.
Okrem toho chodím aj na krúžok – španielčinu, strašne sa mi páči. Ale máme len jednu 2-hodinovku týždenne. Dá sa niečo z nej naučiť za tak málo času?
Neviem, či som urobila dobre, že chodím na 3 jazyky (2 z toho sú povinné), keď ani jeden z nich poriadne neviem. Prosím, chcela by som sa spýtať, bude sa mi to pliesť alebo si vďaka podobnosti nemčiny a angličtiny skôr zapamätám slová?
A, prosím, koľko jazykov maximálne je možné sa naučiť?
(veľmi sa mi páčia románske jazyky; španielčina, taliančina, portugalčina, dokonca aj zaniknutá latinčina. ale francúzština veľmi nie… a keďže sa tie románske tak podobajú, je dobré, ak sa niekto učí veľa románskych jazykov?)
Za odpovede vopred ďakujem, asi sa to nikomu nebude chcieť čítať.