Help for English

tvar -ing ve větě

 

Proč je ve větě použit hned na začátku -ing tvar u slovesa having?? Having too many toxins can also be caused by a food alergy. O jaký gramatický jev se jedná a jak zjistím,že musím použít -ing,když bych místo toho napsala: Too many toxins can also cause a food allergy…tedy nepoužila bych trpný rod.

Tak jste se do toho pěkně zamotala. :-) Pojďme to rozmotat.

Vaše věta Having too many toxins can also be caused by a food alergy. neznamená v činném rodě “Too many toxins can also cause a food allergy”, jak uvádíte, ale A food alergy can cause that you have (=having) too many toxins (in your body).. Čili opačně, než jak jste myslela. TTT
Jak možná víte, trpný rod je v angličtině daleko běžnější, než v češtině. Nelze říct, že věta v činném rodě je špatně, zatímco ta v trpném dobře. Obě jsou správně. Záleží na širším kontextu, zda se hodí spíše činný nebo trpný rod. V podobných situacích, kdy se jedná spíše o “odbornější” článek, se opravdu spíše volí ten trpný. Více viz Trpný rod (the passive).

A to having je tam z toho důvodu, že potřebujete vyjádřit, že ten fakt, že máte v těle toxiny (having too many toxins), může mít na svědomí alergie na jídlo. My na to podle mě nemáme jedno české slovo (nejblíže se to dá vysvětlit slovem “vlastnictví”).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.