Help for English

Studium více jazyků

 

Možná to tu už někde bylo, ale nenašla jsem :-) Dneska, když člověk hledá zaměstnání, je standard, že požadují perfektně minimálně dva jazyky. Kromě angličtiny se učím i italštinu (ale spíš mám pocit, že jí zanedbávám na úkor angličtiny). Pokud se člověk učí jeden jazyk, je to vcelku jednoduché – obklopit se učeným jazykem, dívat se na seriály, číst knížky, ok… Jenže jak na dva jazyky, aby jeden nebyl upozaďován na úkor druhého (a aby se nepletly dohromady)? Protože i když si myslím, že jeden jazyk umím lépe a začnu se věnovat více tomu druhému, první zase pozapomenu. Jaké máte zkušenosti?

No, je to těžké. Já mám teď tu výhodu, že v práci mám francouzštinu (tady si anglicky napíšu/zatelefonuju tak max. dvakrát do roka – což je vtipný, protože anglicky umím líp, než francouzsky), ale zase je to business FR, kde moc gramatiky nepotřebuju (pořád je ve výsledku to, co používám ve FR, těžší, než angličtina) a slovní zásobu použiju jen v té ocelařině (ani rodilý mluvčí mi nerozumí, když začnu o tavbách, krátkých kusech a mezi kluzu) – ALE máme kamarády ve FR, kam jezdíme jednou ročně a oni jezdí sem a jsem s nimi téměř denně v kontaktu ohledně běžných věcí ze života a plus chodím na kurz FR s rodilcem 1×týdně (co umí česky, takže se ho můžeme ptát na různé vychytávky). A angličtině se věnuju denně, protože jednak učím, jednak jsem tady na HFE a jednak čtu (a v poslední době i hodně koukám na seriály). Takže já to mám asi tak, že ten jazyk, co umím lépe, si udržuju tím čtením a HFE a seriálem, čímž se taky učím, a ten, co umím míň, se snažím zdokonalit, i když se přiznám, že bych chtěla mít čas na to si sednout s nějakou učebnicí FR a drtit se. Četla jsem Malého prince ve FR, což bylo z počátku těžké, ale dala jsem to. :-) Takže tak.

Každý jazyk, který není používán pravidelně, začneme zapomínat. Jak rychle, to záleží na tom, kdy a jak jsme se ho učili (kde je uložen v mozku a jak důkladně, jakým mechanismem).
Pokud si chcete udržet oba jazyky, tak čtěte/poslouchej­te/sledujte prostě v obou. :)

Já jsem se angličtinu naučil pořádně až když jsem ji začal učit. Kromě toho, že ji vyučuji, si ji udržuji hlavně tím, že vychovávám své děti dvojjazyčně.
K tomu mám němčinu, kterou se “učím” pouze čtením knih, poslechem (knih, muzikálů…) a sledováním filmů/seriálů. Chci si co nejdřív udělat nějaký certifikát, abych mohl začít vyučovat i němčinu a tím se ji konečně naučit pořádně. :)
Poté mám v plánu začít dělat to samé s francouzštinou a dalšímu jazyky.

Používání a učení se více jazyků se hodně věnuje např. Lucie Gramelová.

Pár odkazů na diskuse k Vašemu dotazu:
http://www.helpforenglish.cz/…yku-najednou
http://www.helpforenglish.cz/…yku-najednou
http://www.helpforenglish.cz/…-vice-jazyku
http://www.helpforenglish.cz/…82-10-jazyku
http://www.helpforenglish.cz/…otnimu-stylu
https://www.helpforenglish.cz/…29-polygloti

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.