Help for English

Mluvené knihy,kam spěchají?

 

Ahoj. Pokoušel jsem se poslouchat pár mluvených knih a všichni předčítající čtou jako o závod. To je jejich charakteristika, tak to mají angličtí posluchači rádi, aby u toho neusnuli nudou?

Zaleží také na Vaší úrovni angličtiny – může se Vám to zdát rychlé, protože třeba nestačíte zachytit všechna slova.
Angličtina spojuje slova mnohem více než čeština (viz Výslovnost: Vázání slov v angličtině), takže se řeč může jevit rychlejší než ve skutečnosti je.
Někdy pomůže i chvilku se zaposlouchat a na rychlost přednesu si zvyknout.

Pokud máte obecně problém s porozuměním knihám v originálním znění, zkuste jejich zjednodušené verze – viz Zjednodušená četba (osobně nejvíce doporučuji nakladatelství CIDEB – Black Cat, ale ty začínají až na úrovni A2).
Nižší úrovně knih (A0 – A1/2) jsou namluveny o něco pomaleji. Ne že by nějak sekaly slova, ale dělají větší pauzy mezi větami. :)

Já bych řekl, že je to spíše jejich přirozenost. Záleží asi na na konkrétním vypravěči.
Pokud jsou audioknihy určeny studentům angličtiny, může být rychlost vyprávění zohledněna podle dané úrovně obtížnosti. Existují audioknihy pro začátečníky a mírně pokročilé v pomalejším tempu.

Jinak obecně i v našem jazyce jsou někdy klasické audioknihy namluveny poněkud rychlejším tempem.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.