Help for English

Co se děje na HFE

 

Milí příznivci našich stránek,

rozhodl jsem se do tohoto vlákna na diskusním fóru psát o věcech, které se na webu dějí, ale nejsou na první pohled vidět. Díky tomu např. uvidíte, že „nespíme“, že přibyla nějaká nová drobná funkce, o které jsme nechtěli vydávat samostatný článek apod.

Toto není „kniha přání a stížností“, proto sem prosím nepište návrhy na nové funkce apod. K tomu zde máme samostatnou sekci.

Pokud byste měli potřebu na něco reagovat, použijte prosím jiné vlákno – [a href=http://w­ww.helpforenglish­.cz/cz/forum/?ak­ce=topic&Top_ID=6­553]„Markovy reporty“[/a].

09. 10. 2010

– Do slovníku přidáno cca 50 nových slovíček.

– Mezi okruhy slovní zásoby přidáno několik lekcí k učebnici Objective CAE.

Závěrečné práce na Seabase Delta (nové textové hře) pokračují, nyní je hra již plně hratelná, pouze doplňuji nové příkazy a reakce na ně, aby hra byla co nejvíce interaktivní.

10. 10. 2010
- Seabase Delta má již funkční sekci „O hře“ (ta zatím chyběla). Doladěno několi lokací.

– Do slovníku přidáno 30 ilustrací a pár slovíček. D9ky tomu jsou ve slovníku nyní slova jako podběl, petrklíč, sasanka, krokus, pomněnka apod., vše s ilustracemi. (Uživatelé Word Manageru – proveďte si aktualizaci, abyste měli nová slovíčka a ilustrace i ve svém počítači)

11. 10. 2010

– dal jsem vyrobit trička, kdo máte nějaké objednané, zhruba za týden Vám tričko/trička HFE pošleme.

– slovník na HFE byl právě obohacen (kromě několika nových slovíček) také 40 novými obrázky. Tím počet ilustrací v databázi Word Manageru/Help for English stoupá na 3118! Přibyly např. nejrůznější ilustrace z oblasti MILITARY (vojenství). Podívejte se na okruh slovní zásoby ‚Military‘. Používáte-li Word Manager, proveďte aktualizaci slovníku (v nastavení programu).

– Proběhl také říjnový Englishbooks Day. Kdopak bude zítra vyhlášen vítězem soutěže?

12. 10. 2010

– doména helpforenglish.cz je předplacena na další rok.

– konečně jsem dokončil článek o pomlčkách.

– s englishbooks.cz jsme vyhlásili vítěze včerejšího Englishbooks Day.

– s Petrem Hudíkem jsme vydali záplatu programu Smart Tests – kdo program používáte, stáhněte si opravný balíček z našich stránek. Není v něm žádná úžasná nová funkce, jen drobné opravy.

– Joey na banneru jede obráceně. Taková blbost, ale na půl hodiny mě plně zaměstnala. :-)

13. 10. 2010

– díky Romanovi Jakubčíkovi, který přidal soutěžní příspěvky na web (díky Romane), jsem konečně mohl vyhlásit výsledky velké letní soutěže. Některé soutěžní příspěvky opravdu stojí za přečtení. Doporučuji.

– Připravujeme další formu spolupráce s Evropským vzdělávacím centrem, věřím, že Vás některé z věcí, které chystají (či chystáme spolu) zaujmou.

14. 10. 2010

– soutěž se seriálem JOEY již běží, nakonec jsem změnil formát soutěže… snad k lepšímu a napínavějšímu. Nezapomeňte se zúčastnit.

– mravenčí práce na slovníku na HFE pokračuje, přidával jsem slovíčka a hlavně pokračoval v revizi starých slovníkových hesel. Říkali jste si někdy, jak je možné, že při aktualizaci slovníku ve Word Manager Vám počítač hlásí stahování pár set slovíček a přitom fyzicky do databáze nic nepřibude? To je proto, že procházím (již cca rok) všechna slovníková hesla a každé slovíčko zkontroluju, opravuju a přiřadím mu úroveň (STARTER-ADVANCED) a slovní druh. Z téměř 15000 slovíček mi jich pořád ještě zbývá 2000.

15. 10. 2010

– nic zásadního, přidal jsem pár lekcí do sekce Okruhy slovní zásoby (Učebnice Objective CAE) a rozšířil zase o něco slovní zásobu slovníku. Slovník má nyní 14900 slovíček. Ještě stovka a přehoupnu se přes 15000! NIkdy jsem si nemyslel, že napíšu vlastní slovník s tolika výrazy!

– v článku o pomlčkách se již zobrazují správně dlouhé pomlčky. Systím je ale bohužel při každé úpravě článku změní na otazníky… takže se budu muset snažit článek už needitovat. Do článku jsem mimochodem přidal krásnou vazbu, kterou jsem dnes zahlédl v knize Stephena Kinga: „she gave him a deer-in-the-headlights look“.

16. 10. 2010

– Seabase Delta se zase posunula o kus vpřed. Už zbývá doladit posledních pár lokací a programově vyřešit,a by se slovníček hry neodvolával na Language Lab (may she rest in peace), ale na Word Manager. Pak jen zakódovat data, aby lidé nemohli švindlovat, a zabalit. A budud se moct vrhnout na další. :-)

17. 10. 2010

– Celé dopoledne jsem ladil Seabase Delta… bude se mi o té podmořské základně i zdát.

– Vytvořil jsem pro Romanovy „vystřihovánky“ novou ikonku. Až uvidíte u nového článku toto namodralé kolečko, chystejte nůžky, laminovačku, lepidlo… však to znáte. :-)

– Přidáno 25 nových obrázků do slovníku. V současné době pro nás pilně kreslí obrázky pan Patrik Turoň (autor stovek obrázků na našem webu, nyní především vytváří ilustrace do textových her apod. – myslím, že jeho ilustrace pro Apache Gold se opravdu povedly) a paní Barbora Pejšková, která má na svém kontě už cca 600 obrázků ve slovníku.

18. 10. 2010

– Seabase je zase o krůžek blíže dokončení.

– Vydal jsem další testík MISCELLANEOUS UPPER-INTERMEDIATE TESTS s číslem 21. Tato série vzniká pro potřeby mých studentů na VŠ, shrnuje a cyklicky opakuje probírané jevy… za semestr je jich celkem 9 a desátý je opakovací, obvykle v několika variantách (součást zápočtového testu). Na pokračování série se můžete těšit tedy každý týden.

19. 10. 2010

– Dnes se mi podařilo přesvědčit Seabase Delta, aby hra vyhledávala slovíčka ve slovníku Word Manageru. Tedy samozřejmě díky Petrovi Hudíkovi, protože tam jsem se svými programátorskými schopnostmi byl zcela v koncích. Funguje to (sice je to trochu pomalejší, než slovníček zabudovaný přímo ve hrách, ale snad se nám to podaří časem ještě zrychlit). Nicméně ve hře lze kliknout dvakrát na jakékoliv slovo v popisku lokace, v reakci na příkaz apod. a slovo se vyhledá ve WM. Pokud je člověk ve WM právě přihlášený, může si ukládat nová slovíčka do lekce a pak se je ve WM učit. Půjde-li vše dobře, předělám slovníček i ve hrách Apache Gold a Ten Little Indians.

– Ve hře jsem doladil další lokace. Zdá se, že se opravdu blížím ke (snad zdárnému) konci. Ještě jednou si celou hru projdu a pokud vše bude OK, vidím jako reálné, že by první oficiální verze mohla spatřit světlo světa do 24 hodin. Ovšem pokud nenajdu nějakou zásadní botu.

20. 10. 2010

– SEABASE DELTA je snad u konce. Chtěl jsem ji vypustit ještě dnes, ale po několikahodinovém testování a opravování a upravování už není síla. Dnes jsem vyřešil ikonku hry (nic moc, nejsem grafik, ale účel plní) a celou hru jsem si dvakrát zahrál. Jednou se synem a jednou teď sám. Zbývá hru zabalit, vytvořit instalátor a napsat info článek na HFE… a pak jen čekat, jak lidé budou psát, že nejde tohle a padá to támhle. Už teď se toho děsím. Pokud se už nic nenaskytne, SEABASE bude vydána ZÍTRA v noci.

– Kdo má objednaná/vyhraná trička, mám dobré zprávy. Trička jsou už na cestě z firmy, kde nám je vyrábí. Zítra je budu mít u sebe a snad v pátek by mohla většina z nich odejít k vám.

21. 10. 2010

– SEABASE DELTA je na světě. Uff, byl to náročný týden. Doufám, že se hra bude líbit a já se brzy budu moci pustit do další. Dokud to lidi bude bavit hrát, mě to bude bavit vytvářet.

– Začal jsem do slovníku přidávat slova, která se objevují v Seabase Delta, ale ve slovníčku doposud chyběla. Brzy by se také mělo objevit několik okruhů se slovíčky ze hry.

– Krabice s tričky dnes dorazila. Zítra snad některé stihneme poslat, ale většinu z nich (především ty výhry) odešleme až v pondělí. Ještě že ty balíčky nemusím balit a posílat sám… asi byste si museli počkat ještě déle.

– Další trička se nyní objednávat nedají, ale plánujeme v druhé půlce listopadu připravit novou nabídku, nepopulární trička z nabídky odstranit a přidat nové barvy a střihy a případně i mikiny. Několik jsme jich objednali na zkoušku a vypadají moc pěkně.

22. 10. 2010

– celý den po očku sleduju, co se děje se Seabase. Díky bohu, že se nevyskytly žádné zásadní problémy, jako že hra někde bude padat apod. No, abych to nezakřik! Jinak děkuju za zatím pozitivní ohlasy.

– trička pro ty, kdo si je objednali, jsou již na cestě k Vám. Po neděli pošleme i trička pro výherce ze soutěže s nejlepšími články na HFE.

– dnes jsem doplňoval slovníkovou databázi, aby obsahovala i slovíčka ze hry Seabase. Zatím jsem přidal asi 40 nových slovíček. Občas mě zaskočilo, že některá slova v databázi chyběla, jako např. DOCUMENT. Uživatelé WM, provádějte pravidelně aktualizaci, aby i Váš slovník byl aktuální.

– v soutěži se seriálem JOEY jsem před chvílí zveřejnil sedmou otázku. Každým dnem tedy mohou začít padat výhry! Bude to napínavé.

23. 10. 2010

– první menší problém v Seabase Delta – snad vyřešen, i když zatím nebyla provedena změna v balíčcích ke stažení. V diskusi jsem ale nabídl stažení opravených datových souborů. (ALe na chybu pravděpodobně ani nenarazíte… prostě nezavírejte panel v podlaze výtahu, až se vám ho podaří otevřít.)

– slovníček už zná dalších několik desítek slovíček. Např. CHUTE už není jen jako zkrácenina slova PARACHUTE, ale také jako ‚skluzavka‘. Ve hře Seabase Delta jste možná někteří přemýšleli, co že je to tam za „padák na odpoadky“. Ne, nebyl to padák, ale skluzavka, po které se může něco posílat dolů.

– sestavoval jsem nové seznamy slovíček pro vytvoření ilustrací. Brzy by měly přibýt nové obrázky ve slovníku.

– Američan, který pro nás nyní vytváří nahrávky slovíček ve slovníku, mi poslal dalších 500 slov. Na přidání do slovníku nyní čeká již cca 2500 amerických a 2000 britských nahrávek. S Petrem budeme muset ještě vytvořit automat, který je ke slovníkovým heslům sám přiřadí.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.