Help for English

MUST v otázce ???

Dobrý den,

je běžné / možné, aby se se slovesem MUST tvořily otázky?

Must you go to school? Where must you buy it?

Zdá se mi, že tam musí být opis (Do you have to ___? Where do you have to ___?), nicméně nikde na internetu se mi toto nepodařilo dohledat jako “pravidlo”. Nikde jsem nenašel, že by otázky s MUST nebyly možné.

Specifické použití ve smyslu “copak to musíš dělat?” chápu spíše jako “zvolání”, než jako otázku, takže tam použití MUST beru: Must you steal? = Copak máš za potřebí krást?

Jinak mne ale otázka: Must you go to school every day? děsivě táhá za uši … a nevím, zda-li oprávněně.

Díky za comments.

f.

Je dobře, že vás to tahá za uši. Použití MUST v otázce je sice čistě gramaticky možné, ale v dnešní době už ne příliš obvyklé, rozhodně ne v běžné otázce typu “musíš jít do školy?”. Maximálně by se to dalo brát z té zvolací otázce, i když bych ji osobně chápal jako dost teatrální.

Otázky tvořit možné je, ale ptáme se potom na názor člověka, k němuž mluvíme, viz Swan:

In questions, we use must to ask about what the hearer thinks is necessary.
Must I clean all the rooms?
Why must you always bang the door?
Must you always question everything I say? (= it is annoying)

Takže ta otázka se školou říct jde, nicméně s významem výše zmíněným.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 8 lety

Otázky tvořit možné je, ale ptáme se potom na názor člověka, k němuž mluvíme, viz Swan:

In questions, we use must to ask about what the hearer thinks is necessary.
Must I clean all the rooms?
Why must you always bang the door?
Must you always question everything I say? (= it is annoying)

Takže ta otázka se školou říct jde, nicméně s významem výše zmíněným.

Super, díky moc! Přesně toto jsem potřeboval “slyšet” z oficiálního zdroje (thu)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od filippo vložený před 8 lety

Super, díky moc! Přesně toto jsem potřeboval “slyšet” z oficiálního zdroje (thu)

Pokud se setkáváte s podobnými problémy často, doporučuji Swana online. Je součástí Oxfordského slovníku a stojí to asi jen 150 Kč na rok.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.