Help for English

Mohlo by se stát, že to nepochopí.

Ahoj všem,

Nejsem si jist, jaký je správný čas ve vedlejší větě.

It could happen that he would/ will/ does/ not understand it.

Kterou možnost byste zvolili? Mě tam asi nejvíc pasuje will, protože se jedná o výsledek v budoucnosti. Nebo by tu šly použít všechny tři možnosti?

Thanks in advance.

Podle mě by šly použít první dvě (wouldn't = že by neporozuměl, won't = že tomu neporozumí), “doesn't” bych nedával (předpokládám, že bylo myšleno “doesn't”, ne “don't”).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 7 lety

Podle mě by šly použít první dvě (wouldn't = že by neporozuměl, won't = že tomu neporozumí), “doesn't” bych nedával (předpokládám, že bylo myšleno “doesn't”, ne “don't”).

Jasně, má tam být does, třetí osoba. Opraveno.

WOULD by ale mohlo být zavádějící, znělo by to jako minulost: “a tak se mohlo stát (=stalo se, bylo umožněno, došlo k tomu), že nechtěl porozumět (bránil se, dělal, že nerozumí)”.
Já bych volil WON'T.

Souhlasím s Frantou. Souhlasí s ním i korpus. :) WOULD se objevuje ve větách, kde COULD odkazuje na minulost.

V jedné větě je ale použita i ta varianta s přítomným časem:
“It could happen that Iran becomes the dominant country in the Gulf and…” (zdroj: CNN)

Ještě bych podotkl, že vazba “It could happen that” má v korpusu jen 11 výskytů, což je dost málo. Několik výsledků obsahuje pouze větu “It could happen that way.”

Myslím, že mnohem přirozenější je použít epistemickou modalitu.

He may/might not understand it.

It is likely/there is (every) likelihood that he won't understand it.

atd.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.