Help for English

were you ill vs have you been ill

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kterou z variant bych měl použít? Situace: byl jsem nemocný 1 týden. Dnes jsem přišel do školy a cítím se zdravě…

Měl by se mě spolužák zeptat? : a)Were you ill?
b)Have you been ill? Děkuji mnohokrát

V podstatě jste si na to sám odpověděl. Vy sám vypadáte (pro ostatní) i cítíte se zdravě, takže minulý (WERE).

Já bych použil to druhý. Pokud dnes přišel do školy, tak byl doposud nemocný / mimo školu + je to nová informace. Podobně jako kdyby se ho někdo zeptal, kde (doposud) byl, tak by se zeptal “Where have you been?”.

“Where were you?” bych asi spíš použil, kdybych mluvil např. o nějakém konkrétním okamžiku v té době, kdy byl nemocný. Např. “Where were you when we took the test?”. Není-liž pravda?

No já nevim. Ona ta věta je sama trochu vytržená z kontextu. Asi bych se jako první otázku nezeptala Byl jsi nemocný?, ale Kde jsi byl? (Where have you been?). Ale pak už bych se zeptala Were you ill?

Lucka, v reali by som sa opytala len Cau, bol si chory? Davat pred to este dalsiu otazku by bolo prilis dlhe a mala by som pocit, ze ho vysetrujem alebo moc vyzvedam alebo ze mu to vycitam.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mhmm vložený před 7 lety

Lucka, v reali by som sa opytala len Cau, bol si chory? Davat pred to este dalsiu otazku by bolo prilis dlhe a mala by som pocit, ze ho vysetrujem alebo moc vyzvedam alebo ze mu to vycitam.

Myslím, že je to opravdu věcí názoru. Každý jsme jiný.

V tomto případě se dá použít obojí.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.