Help for English

slovesné vzory

Zdravím, potřebovala bych pomoct rozhodnout,zda mohu v následující větě použít pouze infinitiv s “to” nebo tvar -ing a nebo jestli lze obojí může být správně. It was very interesting to see my old school again. (to bych dala já) X It was very interesting seeing my old school again.

Dále ve větě “He carried on talking even though no one was listening.” mi není pouze jasné,proč není na konci věty za listening “to” které patří ke slovesu listen,nebo tam být nemusí? Předem děkuju za odpovědi.

Za přídavným jménem se používá infinitiv, je o tom článek např. zde: https://www.helpforenglish.cz/…-vs-to-being

Pokud byste chtěla použít to “see my old school” jako podmět, pak by bylo SEEING:

Seeing my old school was interesting.
ALE: It was interesting to see my old school.

LISTEN se používá s předložkou, když má předmět (poslouchat NĚKOHO/NĚCO).

Samotné “poslouchat” je jen LISTEN

Takže:
He wasn't listening. (neposlouchal)
He wasn't listening to me. (neposloucal KOHO, mě)

Listen! (poslouchej)
Listen to the music! (poslouchej co? hudbu)

Are you listening? (posloucháš?)
What are you listening to? (CO posloucháš, předmět je WHAT)

Děkuji za vysvětlení!!jen pro ujištění,zda chápu správně používání verb patterns,tak ve větě: I apologize for not answering the phone…opravdu nemusím řešit použití minulého času,když chci říct,že se omlouvám za to,že jsem nezvedla telefon?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od wendynka vložený před 7 lety

Děkuji za vysvětlení!!jen pro ujištění,zda chápu správně používání verb patterns,tak ve větě: I apologize for not answering the phone…opravdu nemusím řešit použití minulého času,když chci říct,že se omlouvám za to,že jsem nezvedla telefon?

Pokud je to jasné z kontextu, tak ne.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.