Help for English

present perfect X past simple

 

Hezký den všem, potřebovala bych pomoct zkontrolovat u vyznačených vět, zda jsou u nich doplněny správně časy:

  1. A: How long have you been a Star Wars fan?

    B: Since I was five. I saw all the movies many times. In fact I saw Phantom Menace DVD last week.

  2. A: Where do your parents live?

    B: They have lived in Miami since last year. But before that they lived in Chicago.

    A: Why did they leave Chicago?

    B: Because my dad has retired. (může být i jen " he retired"?)

  3. A: Have you ever been to the US?

    B: Yes, I took a language course at NYU two years ago.

    A: Really? How long did the course last?

    B: A month. I learned a lot of English there.

Předem děkuji všem za pomoc.

1. Britská angličtina (BrE) I have seen all the films many times. Americká (AmE) I have seen (nebo I saw) all the movies many times. I watched the Phantom Menace DVD …

2B Because my dad retired: protože táta odešel do důchodu. Because my dad has (nebo is) retired: protože táta je (už) v důchodu (a ten stav prokračuje doted').

3. Hodí se jenom “I learned” (nikoliv I have learned …) protože jde o ukončený děj v minulosti – před dvěma lety. Kurz skončil před dvěma lety, a tím pádem skončilo i “učení se na tom kurzu”.

Jinak vše v pořádku. :-)

Děkuji za vysvětlení, nejsem si jistá,zda úplně chápu použití předpřítomného času u některých typů vět. Ve škole nás vždycky učili,že se má použít present perfect když je věta,která začala v minulosti a její následky přetrvávají doteď. Takže nerozumím,proč bych nemohla u věty č. 3 říct: I have learned a lot of English. (ano,kurz jsem dělala před dvěma lety,takže '' I did'', ale naučila jsem se hodně anglicky-a teď ji umím).

Ve škole nás vždycky učili,že se má použít present perfect když je věta,která začala v minulosti a její následky přetrvávají doteď.

Tohle je jen obecná charakteristika. U Vaší věty je třeba brát v úvahu celý kontext v jehož rámci jde o ukončenou minulost, která je definovaná jak vysvětlil DesperateDan.

Pokud byste řekla I have learned a lot of English obecně a nesdělila kdy, pak je to ok. Uvádíte nějakou zkušenost, viz. článek o předpřítomném ča­se.

Ještě jednou děkuji vám všem za vysvětlení,už je mi to jasné!

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.