Help for English

Past perfect + before + past simple?

 

Ahojte, v clankoch na tomto webe som sa docital:

She ran two miles on her elliptical before breakfast.

Všimněte si především té poslední věty. Věta je v minulém čase, i když příslovečné určení je vyjádřeno předložkou BEFORE. Proč to zdůrazňuji? Je to proto, že i když je časové určení vyjádřeno vedlejší časovou větou se spojkou BEFORE, hlavní věta bude v MINULÉM PROSTÉM ČASE!

Chcem sa opytat, ci to tak musi byt vzdy alebo za urcitych okolnosti je aj pouzitie past perfect v hlavnej vete vhodne:

She had run two miles on her elliptical before breakfast.

Nie je vo verzii s past perfect v hlavnej vete zdoraznene ze este pred ranajkami mala zabehnute uz cele 2 mile? Alebo s predlozkou before vo vedlajsej vete je past perfect v hlavnej vete proste nepripustny?

Předně, before breakfast není vedlejší věta, ale příslovečné určení času (ve formě předložka+podstatné jméno). Věta vedlejší by obsahovala sloveso: before she had breakfast. Předminulý čas je zde zbytečný, protože sled událostí dostatečně vyjadřuje ta spojka. Předminulý čas slouží primárně k tomu, abychom vyjádřili, v jakém sledu šly události za sebou v minulosti, když to není z kontextu či jiných jazykových prostředků jasné.

Tak jak píše Lucka. Viz článek o předminulé čase.

Nicméně třeba ve větě: She had never been there before. by předminulý byl, ale to je jiná písnička.

Předminulý čas je zde zbytečný, protože sled událostí dostatečně vyjadřuje ta spojka. Předminulý čas slouží primárně k tomu, abychom vyjádřili, v jakém sledu šly události za sebou v minulosti, když to není z kontextu či jiných jazykových prostředků jasné.

Priznam sa, ze nemam tolko skusenosti, aby som to prirodzene citil, ci je pouzitie past perfect zbytocne, alebo uzitocne…Preto som odkazany na clanky, v ktorych su zhmotnene skusenosti inych. Avsak narazam na to, ze rozne clanky uvadzaju rozne veci, minimalne teda ak si ich spravne vysvetlujem. Uvediem prvy priklad:

ecenglish.com

3. He had done his homework so he was allowed to eat with us.

6. We had drunk all our water before we realised there wasn't any left.

“Note on questions 3 & 6: There is a possibility of both being correct BUT as we have two actions in the past and the homework happened first, it is better to use past perfect”

Nie je aj vtychto pripadoch z kontextu jasne, aky bol sled udalosti?

S tím BEFORE je to tak, že buď říkáme KDY někdo něco udělal, tedy např. kdy běhala na trenažeru? Před snídaní. Tady žádný předminulý čas být nemá.

Předminulý čas je tehdy, když chceme říct, že před nějakou činností byla už nějaká jiná činnost dokončena, něco bylo hotové.

Takže:

Předtím, než se nasnídala, už měla doběháno – předminulý
Běhala předtím, než snídala – minulý

Někdy opravdu ten předminulý je na místě, ve většině vět s BEFORE ale ne. BEFORE ve větě neznamená, že mám použít předminulý čas, jak si studenti často chybně myslí.

He had done his homework so he was allowed to eat with us.

  • Tady jde o sled událostí. Úkol už měl hotový, takže s námi mohl jíst.

We had drunk all our water before we realised there wasn't any left.

  • Tady předminulý čas vyjadřuje (jak píše pan Vít výše), že už ta činnost byla dokončena. Než jsme si to uvědomili, všechnu vodu už jsme měli vypitou. S minulým časem by to vyjadřovalo spíše něco jako, že první jsme tu vodu všechnu vypili a potom jsme si uvědomili, že už žádnou další nemáme.

She ran two miles on her elliptical before breakfast.

Předtím, než se nasnídala, už měla doběháno – předminulý
Běhala předtím, než snídala – minulý

  • Tady je nutno zmínit, že toto je jedna z té většiny vět, kde předminulý čas na místě není, neboť není žádný důvod zdůrazňovat, že běhání bylo dokonáno. Je logické, že když si šla zaběhat před snídaní, že při snídani už neběhala. Tato věta jednoduše říká, co se stalo před něčím jiným – tedy minulý čas.

Dakujem obom za vysvetlenie. Dolezite teda je pri spojke before, ci chceme len jednoducho povedat ze nieco SA STALO pred niecim inym = present simple; alebo zdoraznit, ze nieco bolo UZ HOTOVE, DOKONANE skor ako sa udialo nieco ine = past perfect.

Pri takejto definicii si mysli, ze aj veta

She had run two miles on her elliptical before breakfast.

s past perfect sa predsa moze vyskytnut vo vhodnom kontexte, napriklad ak ma ona za ciel behat 4 mile za den, mozeme tou vetou skonstatovat, ze uz ma odbehnute 2 mile pred ranajkami… Zvysuk ju este caka…

Samozřejmě, v určitém kontextu to tak může být. Ale myslím si, že pokud by kontext byl takový, tak by ta věta byla poskládaná trochu jinak.

Např.: Her goal was to run 4 miles a day and before breakfast she had already run 2 miles.

(thu)

Pro OP. Keep it simple. :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.